Hat év után eltűnik – Lebontják a piacon átívelő távhővezetéket
Város
2023. febr. 23.

Hat év után eltűnik – Lebontják a piacon átívelő távhővezetéket

Lebontják a Piac úti levegőben futó távhővezetéket. A munkálatok várhatóan két hónapot vesznek igénybe. A kivitelezés költségeit az Ózdi Távhő Kft. önerőből finanszírozza.

Napok óta nagy erőkkel zajlanak a munkálatok a városi piacon. Sok év várakozás után végre lebontják a levegőben futó távhővezetéket. A kivitelezést végző vállalkozó szakemberei hétfőn jelentek meg a helyszínen. Az ütemterv szerint először a szigetelést távolítják el az acélcsövekről, amely jó része kőzetgyapot és veszélyes hulladéknak minősül. Ezt Sajókazára viszik. A többi elemet pedig darabonként emelik le a magasból és a telephelyükre szállítják, illetve 30 métert az Ózdi Városüzemeltető Intézmény részére biztosítanak. Átereszeket építenek majd belőle. Az előremenő és visszatérő ág teljes hossza 570 méter, amely 285 méteres szakaszon helyezkedik el.

„Hat évet csúszott az a projekt, amelynek köszönhetően a távhővezetékek a föld alá kerültek. Ez mára megtörtént, tehát a város hálózata most már a föld alatti csöveken keresztül működik, így lehetőség nyílt arra, hogy a Távhő Kft. megrendelje a levegőben futó vezetékeknek az elbontását. Ez történik most itt a piactéren, ami nagyon fontos, hiszen annak idején az új piac épületet is már úgy terveztük, hogy a vezetékek már nem lesznek itt, hiszen már akkorra el kellett volna őket bontani. Most viszont megtörténik a bontás, és teljes mértékben használható lesz az az út is, ami a piac épület mellett van. Végre minden a terv szerint megvalósul” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az út feletti 15 méter hosszú szakasz a forgalom korlátozásával jár majd, de addig még eltelik egy kis idő, hiszen még csak száz métert sikerült elbontaniuk. A hatalmas csővezetékek mozgatása időigényes folyamat.

„Jelenleg a cső bontásra körülbelül négy hetet számoltunk. Közben már elkezdődik a betonoszlopok kivágása, amit egy speciális eszközzel fogunk végrehajtani. Összesen két hónap, nyolc hétre tervezünk” - mondta Gál Tamás, az ÓEKSZ Kft. építésvezetője.

Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy energiahatékonysági szempontból nagyon fontos volt föld alattival kiváltani a levegőben futó rendszert, ugyanis így kevesebb gázt kell felhasználniuk, amely hat-hét százalék megtakarítást eredményez a vállalat és a lakosság számára egyaránt. A vállalkozó kiválasztásánál több szempontot vettek figyelembe. Az ár természetesen sokat számított, de lényeges volt, hogy komplexen vállalják a feladatot. Több ajánlat közül döntöttek egy ózdi kft. mellett.

„Az idén is folytatódik az a pályázatunk amit elkezdtünk tavaly. Még abból van tíz hőközpont és a fűtőerőműben több munka. Ennek a vezetéknek a bontását saját erőből kellett megoldanunk. Küldtünk ki ajánlatkéréseket, négy ajánlatot kaptunk. Abból a legolcsóbbat választottuk. Nem akartunk a környezetvédelemmel, semmivel foglalkozni, hogy hová tesszük a csövet, a hőszigetelő anyagot. A vállalkozó mindent le fog rendezni” - emelte ki Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

A csővezetékek leszerelése mellett 37 darab, egyenként 6 méter magas betonoszlopot is el kell távolítaniuk a területről. A kivitelező cég dolgozói a munkálatok időtartama alatt a szombati piac napokra mindig rendezik majd a terepet a zavartalan árusítás érdekében.