Művek és költemények – Wass Albert felolvasó estet rendeztek az ózdi fiókkönyvtárban
Kultúra
2023. febr. 27.

Művek és költemények – Wass Albert felolvasó estet rendeztek az ózdi fiókkönyvtárban

Wass Albert felolvasó estet tartottak az Ózdi Városi Könyvtár fiókkönyvtárában. Az érdeklődők több írótól és költőtől is hoztak idézeteket és verseket a programra.

Helyet foglaltak az érdeklődők az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban. A találkozó apropóját az adta, hogy a könyvtár idén az Ózdi Arvisura Társasággal és a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Körével közösen szervezte meg a Wass Albert felolvasó maratont.

„Nem ez az első alkalom, már rendeztünk 2016-ban Wass Albert felolvasó maratont. Akkor iskolák és intézmények között jártunk. Gyerekekkel, diákokkal és felnőttekkel olvastunk fel. Most úgy gondoltuk, hogy itt a könyvtár berkein belül négy órától nyolc óráig várjuk azokat, akik szeretnének Wass Albert művekből felolvasni, de nem csak ezekből, hanem sajátból is lehet vagy bármilyen költőtől, akit szeretnének, és másoknak át akarják adni ezeket a műveket” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

Wass Albert életútjával ismerkedhettek a jelenlévők, amiből fontos információkat tudhattak meg. Ezt követően pedig a jelenlévők megkezdték a felolvasást.

Wass Albert erdélyi magyar író és költő egyik leghíresebb könyve a Kard és kasza, amiben több generáción keresztül tekinti át a magyar történelmet. Számos országban élt, több regényt, novellát és verset is írt élete során. A szervezők úgy vélik, hogy több dolog miatt is fontos a versek olvasása.

„Arra buzdít, hogy a gyerekek olvassanak sok verset és mesét, és aki sokat olvas, az tanult és azt nem lehet becsapni. A másik fontos számomra az, hogy ő egy erdélyi ember volt. Mi rengeteget járunk ki oda. Nagyon tiszteljük őket azért, amiért a magyarságukat még a mai napig is meg tudják tartani, mint ahogy Wass Albert is a maga korában” - fogalmazott Fazekasné Szabján Erika, a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Körének vezetője.

Többek között József Attila és Reményik Sándor versekkel is érkeztek résztvevők, de sokan a saját költeményeik közül is felolvastak egy párat. Az ilyen és ehhez hasonló események célja az, hogy minél többen foglalkozzanak szabadidejükben a versekkel és az irodalommal.