Köhögés és orrfolyás – többfajta vírus is lappanghat bennünk, ha ezeket tapasztaljuk
Egészség
2023. márc. 1.

Köhögés és orrfolyás – többfajta vírus is lappanghat bennünk, ha ezeket tapasztaljuk

Több vírus is terjed városunkban. A covid, az influenza és az RSV fertőzés tünetei nagyon azonosak. A szakemberek szerint a megelőzés a legfontosabb.

Egyre többen keresik fel a rendelőket az orrfolyással, köhögéssel és torokfájással küszködő betegek. Hőemelkedés és magas láz is társulhat a panaszokhoz. Ha a páciens állapota nem javul, akkor érdemes felkeresni háziorvosunkat. A felső légúti tünetek többfajta vírus miatt is előfordulhatnak.

„Azt javasoljuk megelőzésképpen, hogy használjanak maszkot. Ha valaki köhög vagy úgy érzi, hogy meg van fázva, akkor közösségbe semmiféleképpen ne menjen. Táppénzre menjen, vagy a munkahelyén ne jelentkezzen. Az állandó kézmosás és a fertőtlenítés is nagyon fontos” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

A megelőzésen túl a tüneti szerek szedése is fontos, így esetenként köhögés- és lázcsillapítók alkalmazása is javallott. Jelenleg a covid, az influenza és az RSV vírus is terjed. Ezeknek a tünetei nagyon hasonlóak, így nehezen lehet megállapítani, hogy kit melyik fertőzött meg. Az influenza elleni védőoltások beadása is újrakezdődött. Többen is élnek a vakcina felvételének lehetőségével.

„Fontosnak tatom az influenza oltás felvételét, mert ezzel megelőzhető, hogy az ember kiessen a munkájából, úgyhogy ez is mindenképpen lényeges” - hangsúlyozta Illés Richárd.

Telefonon, előzetes időpont egyeztetés szükséges az oltás beadatásához. A szakemberek ilyenkor próbálják bizonyos napokra behívni a pácienseket, azonban vannak olyan praxisok is, ahol minden nap felvehetik a vakcinát. A legfontosabb a változatos étrend, a zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a vitaminok rendszeres bevitele. Az egészségünk nem játék, így a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a betegek az elsődleges tüneteket is vegyék komolyan és forduljanak orvoshoz.