Gőzkazán átalakítás, korszerűsítés, egyszerűbb működés
Fejlesztés
2023. márc. 3.

Gőzkazán átalakítás, korszerűsítés, egyszerűbb működés

Melegvizes kazánná alakítják át a két régebbi gőzkazánt az Ózdi Távhő Kft. fűtőerőművében. A fejlesztést egy pályázatnak köszönhetően tudják megvalósítani.

Még az idén befejeződik az a három nagyobb pillérből álló pályázat, amelyet az Ózdi Távhő Kft. nyert meg 2017-ben. A projekt leglátványosabb részeit már érzékelhették az ózdiak, amikor a Piac úton átívelő távhővezetéket a földbe fektették. A tender másik eleme a város különböző pontjain lévő hőközpontok szétválasztása volt.

„Befejezett szétválasztásról tudunk beszélni a Szent István úton, befejeződött a Bulcsú úton, a Bolyki főút térségében, valamint még lesz szétválasztás az Újváros téren és a Zrínyi úton” - emelte ki Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője.

A munkálatokat a Vasvár úton folytatják. Az ütemezést a nyári hónapokra időzítették, így a lakosság szinte semmit sem vesz észre belőle. A harmadik, ám kicsit sem elhanyagolható terület a fűtőerőmű. Öt kazán látja el a város lakosságát meleg vízzel és fűtéssel. Ezekből három 10 megawattos forróvizes kazán, kettő gőzzel működik. Ez utóbbiakat alakítják át melegvizessé, amellyel hatékonyabbá válik a működés.

„Üzembiztosabb működést fog biztosítani a projekt keretében elvégzett fejlesztés, hiszen az új két melegvizes kazán nyári időszakban a használati melegvíz-ellátást biztosítja, téli időszakban pedig a többi kazán fűtését is támogatja. Valamint ha hidegebb időszak van, akkor még nagyobb biztonságban van az ózdi lakások fűtése” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A fűtőerőműben február első hetében kezdődtek a munkálatok, amely során letelepítenek még két gyorsgőzfejlesztőt, valamint a változó tömegáramú vezérlés megvalósítását is célul tűzték ki. Az összetett projekt idén év végére fejeződik be, amely városunkban a távhő-szolgáltatás működésének folytonosságát és hatékonyságát segíti.