Az egész iskola tanulóit és diákjait megmozgatta – szakmai napot szerveztek a Sziksziben
Oktatás
2023. márc. 6.

Az egész iskola tanulóit és diákjait megmozgatta – szakmai napot szerveztek a Sziksziben

A fenntarthatóság jegyében rendeztek szakmai napot a Sziksziben. Többek között otthon használt anyagokból készített ruhadarabokkal és vegyszermentes tisztítószerekkel is találkozhattak a jelenlévők.

Fiatalokkal telt meg az egyik helyi középiskola tornaterme. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban szakmai délelőttöt rendeztek. A projektnap az éves tervükben is szerepel. Ez az alkalom egy kicsit eltért a többitől, ugyanis most nem árulhatták portékáikat a fiatalok, csak bemutatták azokat.

„Egyrészt a Szikszi ökoiskola. Másrészt a teremtésvédelmi programunkban is szerepel az, hogy környezettudatosságra neveljük a fiatalokat. Illetve a mai nap van a nemzetközi energiahatékonysági világnap, és ehhez kapcsolódóan szerveztük a mai napra tudatosan ezt a projektnapot. Látjuk és tapasztaljuk azt, hogy az egyik legjelentősebb probléma ma az energia szűkösség, és a szemléletformálás emiatt is nagyon fontos” - emelte ki Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A projektnap keretében a fenntarthatósággal, teremtésvédelemmel és energiatudatossággal kapcsolatban kellett vállalkozási ötleteket készíteni a diákoknak. Többek között egy különleges biciklit is megtekinthettek az érdeklődők, amelynek tekerésével áramot termelnek és különböző eszközöket tölthetnek fel.

„A laptop fel lett töltve egy kicsit, amikor be lett hozva, én pedig tíz-tizenöt percenként termelek rá egy kicsit” - mondta Nettesheim Sebastian, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákja.

Az egész iskola közel 470 diákja kivette a részét az ötletelésből és a megvalósításból egyaránt. Az alkotásokat több szempont szerint pontozták a pedagógusok. A standok között sétálva tojástartóból készített ügyességi játékkal, napelemes hajvasalóval, vegyszerektől mentes tisztítószerekkel, valamint egy különleges farmmal is találkozhattak a jelenlévők.

„Valójában ez egy farm, amit saját kezűleg gyártottunk az osztállyal. Egy-egy apró részletet megcsinált mindenki. Van itt nálunk szelektív hulladékgyűjtés, illetve gyökérzónás víztisztító rendszer, ami a föld alatt a szennyvízből átáramlik, és már ivóvízként kerül vissza a háztartásba. Emellett rengeteg állat és saját gyártású végtermék is megtekinthető itt a pulton mögöttem. Mindenki szívét lelkét beletette” - nyilatkozta Molnár Noémi, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákja.

Egy plusz standdal is kitelepültek a Magyar Rákellenes Liga Borsodnádasd képviselői, akik molnárkalácsot sütöttek, és egyéb kézműves termékeket is bemutattak az intézményben. A diákok körbejárták az egész tornatermet, és mindenhol érdeklődtek a ténylegesen vagy gondolatban megalkotott árukról.

„Rajtam CD-k láthatóak, egy bulisabb ruhát próbáltunk ezzel alkotni. Van kukás zsákból és papírból készített ruha is. Azt a célt szolgálja, hogy hogyan tudjuk ezzel a környezetet kevésbé szennyezni, hogy az otthon talált dolgokból hogyan lehet összerakni divatos ruhákat” - fogalmazott Nagy Dorina, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákja.

A Katona József úti tagóvodából egy csoport is ellátogatott az eseményre, hiszen a környezettudatos életmódra való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. A szaktanárok több különdíjat is kiosztottak az osztályok között. Mindenhol értékelték a kreativitást és azt, hogy a közösségek sok erőt és energiát fektettek a projektekbe. Az esemény célja, hogy tudatosítsák a fiatalokban, hogy mennyire fontos Földünk védelme.