Nem áprilisi tréfa, megváltozik az orvosi ügyelet a vármegyében
Egészség
2023. márc. 9.

Nem áprilisi tréfa, megváltozik az orvosi ügyelet a vármegyében

Változik az orvosi ügyeleti ellátás rendszere. Ózdon a helyszín az Almási Balogh Pál Kórház lesz, a központi 1830-as telefonszámot április 1-jétől tárcsázhatják.

Jelentősen átalakul az orvosi ügyelet rendszere április 1-jétől Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is. Az országban ütemterv szerint bevezetésre kerülő új modell az év végéig minden vármegyében egységesen működik majd.

„Az Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében április 1-jével az Országos Mentőszolgálat fogja ellátni a háziorvosi ügyeleti szolgáltatást. Így az önkormányzat korábban feladatkörébe tartozó szolgáltatását nem fogja ellátni, hiszen nem a mi feladatunk lesz. Így a jelenleg az Árpád vezér úton található ügyelet is megszűnik, és az Almási Balogh Pál Kórházban fogják megtalálni az ügyeletet” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A vármegyében 10 településen lesz háziorvosi ügyeleti ellátás: Miskolcon, Ózdon az Almási Balogh Pál Kórházban, Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Tiszaújvárosban, Encsen, Szerencsen, Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon és Edelényben. Ezeken a helyszíneken délután 4 órától este 10 óráig látják el a feladatot az orvosok. Este 22.00 óra után a sürgősségi ügyeleti ellátást az Országos Mentőszolgálat végzi másnap reggel 8 óráig.

„Mielőtt bárhova elindulna hívja fel a 1830-as telefonszámot. Ez a telefonszám a vármegye mentésirányító központjában csörög, méghozzá egy külön dedikált ügyeletirányító munkaállomáson, ahol egy szakember fogadja a hívást. A szakembernek az a feladata, hogy a kapott információk alapján, vagyis a beteg elmondja a panaszokat, tüneteket, ő tanácsot adjon, hogy mi a legjobb megoldás” - nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A 1830-as telefonszám hétköznap 16.00 és 8.00 között, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon egész nap hívható. 1,5 éven keresztül Hajdú-Bihar vármegyében működött az a modellprogram, amely a mostani ellátás alapjául szolgál. Ennek köszönhetően egységes, betegközpontú, minőségbiztosított és ellenőrizhetően működő rendszer felállítását várják a szakemberek.