Az Ózdi Új Esély Központ bemutatása volt a fő téma a KEF legutóbbi ülésén
Város
2023. márc. 10.

Az Ózdi Új Esély Központ bemutatása volt a fő téma a KEF legutóbbi ülésén

Az Ózdi Új Esély Központ bemutatása volt a fő téma az Ózdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülésén. Bobcsák Emese, a központ intézményvezetője tartott előadást.

Városunkban több szervezet is tevékenykedik, amelyek a szenvedélybetegségek ellen küzdenek. Az Ózdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, azaz a KEF körülbelül harminc tagszervezetet fog össze. Ma rendhagyó módon nem a Civil Házban, hanem az Ózdi Új Esély Központban találkoztak, ahol az ülés során elsőként az elmúlt esztendőre tekintettek vissza.

„2021. októberében találkozott utoljára a KEF. Ekkor volt a legutolsó KEF ülés a Civil Házban, amelyet személyesen meg tudtunk tartani. A 2022-es évben sajnos a covid járványra való tekintettel a személyes találkozókra nem volt lehetőség, online térben folytattuk a munkát, úgy tartottuk egymással a kapcsolatot. Most hála Istennek, hogy enyhül a járvány, bízom benne, hogy ebben az évben egyre erősödő jelenléttel tudjuk folytatni a munkát, és bízom benne, hogy azoknak a személyeknek, akiknek segítségre van szüksége, azoknak segítséget is tudunk majd nyújtani” - mondta Szaniszló Károly, az Ózdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

A helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis az ülés egyik témája a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Ózdi Új Esély Központjának bemutatása volt. Bobcsák Emese, az intézmény vezetője visszaemlékezett a kezdetekre és arra az útra, ami a működési engedély megszerzéséig vezetett. A szervezet egyébként a szenvedély és pszichiátriai problémákkal érintett személyek és hozzátartozóik számára nyújt segítséget.

„Ahogy említettem a KEF konferencia keretein belül, hogy a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Ózdi Új Esély Központja 2023. január 23-án kapta meg működtetési engedélyét, és február 10-ére tudtunk egy 110 százalékos feltöltöttséget produkálni, ami azt jelenti, hogy 55 fő szenvedélybeteg és 55 fő pszichiátriai beteg ellátott, aki igénybe veszi szolgáltatási elemeinket” - emelte ki Bobcsák Emese, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Ózdi Új Esély Központ intézményvezetője.

Nappali ellátás keretében a napi életvitelben, életmód tanácsadással igyekeznek támogatni az ellátottakat, hogy vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba, ha eltávolodtak tőle. Ehhez szakemberek is segítséget nyújtanak. Az ülés során a tagok feltehették kérdéseiket az intézménnyel kapcsolatban, valamint közösen értekeztek a jövőbeli tervekről is.