Versek és dalok – az általános iskolások is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról
Oktatás
2023. márc. 14.

Versek és dalok – az általános iskolások is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról

Szerte a városban megemlékeztek ma az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról. Ebben az évben az ötödik évfolyamos osztályok készültek az ünnepi műsorral.

A Himnusszal kezdődött meg ma reggel az ünnepség az Újváros Téri Általános Iskolában. A fiatalok több héttel ezelőtt elkezdték a próbákat. Az ötödik évfolyamos diákok több verset is előadtak, amik közül persze a Nemzeti dal sem hiányozhatott. A megemlékezésen az iskola összes tanulója részt vett. Rajtuk kívül pedig az egyel kisebb korosztály is képviseltette magát.

„Meghívtuk az óvodásokat, most már kezdenek gyülekezni. Közel hatvanan vesznek részt az ünnepségen. Mi kedveskedünk egy kicsi ajándékkal nekik, kézzel készítettük, a nemzeti színekre koncentráltunk. Nagyon nagy izgalommal készülnek a gyerekek erre az ünnepsége, hiszen az egész iskola előtt előadják. Sőt, tegnap a mellettünk lévő idősotthonban egy kis részletet is megmutattak belőle az időseknek és remélem, hogy ezzel is egy kicsit az ünnep hangulatát emelni tudták” - mondta Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola igazgatója.

Egy, a forradalom kezdetén játszódó rövid jelenetet is előadtak. Dalok közül hallhatták a Kossuth-nótát és a Föltámadott a tengert is, kicsit más feldolgozásban. A pedagógusok arra törekedtek, hogy minél több fiatal megmutathassa tehetségét a műsorban. A Vasvár Úti Általános Iskola diákjai ebben az évben is házon kívül ünnepeltek. Ők is közel három hete elkezdték már az előkészületeket, hogy ma a lehető legjobb formájukat nyújtsák a színpadon.

„A Vasvár Úti Általános Iskola régóta nagyon jó kapcsolatot ápol a Digitális Erőművel. Mondhatni már hagyomány az, hogy a március tizenötödikei műsort itt tekinthetik meg tanulóink. A műsort iskolánk ötödik osztályos diákjai készítették. Kétszer fogják előadni. Először az alsósoknak most pedig a felsősöknek, kiegészülve a Katona József Úti Óvoda egyik csoportjával, úgyhogy nemcsak iskolások, hanem ovisok is megnézik majd a műsort” - nyilatkozta ifj. Hák Sándor, a Vasvár Úti Általános Iskola igazgatója.

A hagyományosnak számító verseken kívül több mozgásos koreográfiát is beépítettek az előadásba, emellett újabb, modernebb dalok is felcsendültek. A magyar nemzeti ünnepekről való megemlékezések nagyon fontosak, hiszen így a fiatalok nem csak a tantermi óra keretén belül tanulnak ezekről az eseményekről, hanem kicsit bele is képzelhetik magukat a történtekbe.