Rendeletmódosítások, területértékesítés, üzleti tervek – Ülést tartott ma a képviselő-testület
Önkormányzat
2023. márc. 30.

Rendeletmódosítások, területértékesítés, üzleti tervek – Ülést tartott ma a képviselő-testület

Módosították az önkormányzati kitüntetésekről szóló rendeletet, értékesítik a volt Törőmű területét - egyebek mellett ezekről a kérdésekről is döntött ma a képviselő-testület.

Délelőtt 11 órakor kezdődött a mai képviselő-testületi ülés a Városháza nagy tanácstermében, amelyet az Ózdi Városi Televízió most is élőben közvetített. 19 napirend került terítékre, köztük a lakások és helyiségek bérletéről szóló rendelet, amely a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása miatt volt szükséges. Módosult a közterületek használatáról és a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet is, ebbe bekerült, hogy a közterület elnevezését a települési önkormányzat rendeletben állapítja meg. Igaz nem egyhangúlag, de módosították az önkormányzati kitüntetések adományozásának szabályait is, amely az át nem vett kitüntetések sorsát szabályozza.

„Amennyiben valakit kitüntetnek, vagy díszpolgári címmel, vagy Pro Urbe díjjal, és a kitüntetésről szóló határozat közlését követő egy évben nem veszi át a kitüntetést, az azt megállapító határozat egy év elteltét követő napon a hatályát veszti” - fogalmazott dr. Almási Csaba, jegyző.

A másik változás, hogy a kitüntetésről a kitüntetett indoklási kötelezettség nélkül bármikor lemondhat. Aki már korábban kapott kitüntetést, de még nem vette azt át, annak mostantól egy éve van az elismerés átvételére. A Fidesz-KDNP frakció javaslatot tett a napirend módosítására.

„Semmiképpen nem tartanánk sem méltónak, sem célszerűnek, hogyha már az odaítélt kitüntetést később visszavonnánk. Ez önmagában a kitüntetések méltóságát csökkentené. Részünkről javaslom, hogy ezt a módosítást vegyük le a napirendről” - mondta dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Janiczak Dávid polgármester éppen a városi kitüntetések méltóságának megőrzésével indokolta a változtatás szükségességét, ezzel érvelt Kiss Sándor képviselő is.

„Ózd város nem érdemel annyit, hogy ideszóljanak, nem vesszük át a díjat, vagy hogy átvesszük? Hát ez nem velük méltatlan, hanem az egész várossal. Most nem az van, hogy holnaptól nem veszik át, hanem holnaptól számolva van egy évük, hogy átvegyék” - tette hozzá Kiss Sándor, az MSZP önkormányzati képviselője.

Végül 10 igen és a Fidesz-KDNP frakció 4 nem szavazatával, az eredeti tervezet szerint módosították a rendeletet. Korábban eseti bizottság alakult egy belterületi ingatlan hasznosítására kiírt pályázat elbírálására. A városközponti területet 43 és fél millió forintért értékesíti az önkormányzat egy szociális és kereskedelmi tevékenységgel foglalkozó befektetőnek. A leendő beruházással egy szolgáltató- és kereskedelmi egység jelenik meg ezen a helyen, feltehetően a lakosság megelégedésére.

„A város szempontjából igenis fontos, hogy a gyári hagyatékkal itt maradt üres és parlagon álló területek funkcióval töltődjenek meg. Az önkormányzatnak meg különösen fontos, hogy a beérkező összeggel már az első negyedévben teljesítve van a képviselő-testület által elfogadott költségvetési sor egynegyede” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.
 
A képviselő-testület az önkormányzati cégek üzleti terveiről is tárgyalt. Egyhangúlag támogatták az Ózdinvest, az ÓMÉK, az ÓSÉK és a Távhő Kft. idei koncepcióját.