Airsoft lövészet, versenyek és bemutatók – így telt az I. Bródy Kadét Sportnap
Sport
2023. ápr. 6.

Airsoft lövészet, versenyek és bemutatók – így telt az I. Bródy Kadét Sportnap

Megtartották az I. Bródy Kadét Sportnapot a Vitkó Lovastanyán. Több mint kétszáz fiatal érkezett az eseményre. Forgószínpadszerűen vettek részt csapatversenyeken.

Nagy lendülettel rajtoltak el a fiatalok a Vitkó Lovastanyán kialakított versenypályán. Az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikum most tartotta meg az I. Bródy Kadét Sportnapot. Az esemény nyitott volt, így akár más iskolákból is jöhettek csapatok. Több mint kétszáz fiatal gyűlt össze és vett részt a programokon.

„Mivel nyertünk egy pályázatot a Honvédelmi Sportszövetségnél, nyilván akkor ilyen katonai, honvédelmi elemekre építve alakítottuk ki ezt a mai napot, amit a gyerekek nagyon élveznek. Hívtunk általános iskolásokat is, hogy megismerjék a Bródy világát a tanuláson túl, így másképp is. A munkánkat pedig segítik a tízes számú területvédelmi zászlóalj munkatársai, hivatásos és önkéntes katonák” - nyilatkozta Deklava Marianna, az Ózdi SzC Bródy Imre Technikum igazgatója.

Az ötödévesek segítették az ügyességi feladatok zökkenőmentes lebonyolítását. Ők mérték az időt és számolták a pontokat fiatalabb társaiknak.

„Mindenki nagyon élvezte. Szerintem az, ami a legnehezebb volt a mellettünk lévő billegő, illetve szerethették még, ahol kúszni kellett a levelek alatt, de az a lényeg, hogy mindenki jól érezte magát, nagyon is, sőt ugye több csapat újra is csinálta és jobb idővel, de azt már nem írtuk be, csak az eredetit. A legjobb idő olyan 1 perc 50 másodperc környékén lehetett” - emelte ki Vizdák Sára, tanuló.

A fiatal sportolni vágyóknak számos állomással készültek. Nagy sikert aratott például az airsoft lövészet. A Magyar Honvédség képviselői segítették a diákokat, és mutatták meg nekik a fegyver használatát is.

„A versenyzéssel úgy én jól éreztem magam, szerintem nem teljesített rosszul a csapatunk sem. A másodikban, mikor már a plusz tíz pontért futottunk az szerintem jobban sikerült, mint az első kör, de hát ez van, majd ha legközelebb lesz még ilyen, akkor jobbat futunk” - mondta Székely Máté, tanuló.

Sokan vettek részt az elsősegélynyújtási gyakorlaton is, ahol számos új információval gazdagodtak. A katonák számos területen tartottak előadást a diákoknak és bemutatták munkájukat is. Sokszor kérdés a nők helyzete a seregben, amelyről ez alkalommal is szó esett.

„Abszolút nem érzek semmilyen hátrányt abban, hogy én nő vagyok. Sőt azt kell hogy mondjam, hogy ez egy nagyon pozitív dolog, hogy semmi hátrányát nem érzékelteti velem senki és én sem érzékelek ebből semmit. Megtanultam egy nagyon szép mondatot, amit azóta is sűrűn szoktam emlegetni a kislányomnak is, hogy: egy szív, egy dobbanás. Itt nincsen nő, nincsen férfi, nincsen magas, nincsen alacsony, mi egy család vagyunk” - fogalmazott Papp Krisztina, ÖTT hadnagy, ózdi járás, II. szakasz szakaszparancsnoka.

A nap végén sor került egy kutyás bemutatóra is, majd a programok végeztével kihirdették a versenyek győzteseit. Átadták például a legjobb csapat és a legügyesebb lövésznek járó díjat is. Az intézmény tervei között szerepel a nap hagyománnyá tétele, így várhatóan jövőre is megtartják majd a nagy sikerű programot.