Szeretet és tisztelet
Kultúra
2021. szept. 15.

Szeretet és tisztelet

Váradi Gábor festőművész műveiből nyílt kiállítás szombaton a Digitális Erőmű nagycsarnokában. A tárlat az alkotó négy évtizeden át készített festményeinek válogatott darabjait vonultatja föl.

Kis Károly és az Ózdake shave előadása vezette be Váradi Gábor festőművész életmű-kiállításának megnyitó ünnepségét a Digitális Erőmű nagycsarnokában. A négy tagú formációtól a cigány himnusz dallamait hallgathatták meg a résztvevők. Ám az eseményt más fellépők produkciói is színesítették. Így a Margarit Együttest és Benkő Zsolt gitárzenéjét is hallhatták a résztvevők. Versek is elhangoztak az eseményen, amelyeket Szegedi Tamás és Káli Horváth Kálmán adtak elő. A tárlatot a Néprajzi Múzeum nyugalmazott muzeológusa, Szuhay Péter nyitotta meg, aki beszédében mindenekelőtt utalt arra az életmű katalógusra, amely eredetileg a kiállítással egy időben jelent volna meg. Ebben olyan személyek osztják meg gondolataikat, akik valamennyien tisztelik Váradi Gábort és munkásságát. Szuhay Péter ezekből idézett.

„Ők látó és közvetítő emberek. Ott élnek az emberek között. Amit mi nem látunk, ők látják és láttatják. Képeik elmondják mindazt, amit az átlagember nem tud elmondani. Sokan nem értik, vagy félreértik a képekről megszólaló üzeneteiket. Egy maroknyi okos ember az, aki támogatta és támogatja majd az üzenetek célba érését” - mondta Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott muzeológusa.

Az alkotások a Néprajzi Múzeum mellett különféle egyesületek, oktatási- és kulturális intézmények, továbbá magánszemélyek tulajdonában vannak. A nagycsarnokban kiállított száz darab kép különleges világot közvetít a látogatóknak. Ugyanis azok a művész erős hitét, és az emberi lélekben, érzésekben való elmélyülés képességét jelenítik meg. A témák között a természet is helyet kap. Az eseményen Maczó Henrik klasszikus gitárzenéjét hallhatták a résztvevők. Váradi Gábor egyébként már gyermekkorában is szívesen rajzolt.

„Amikor a katonasághoz bevonultam, akkor sok minden megváltozott az életemben, mert olyan katonákkal voltam, akik Képzőművészeti Főiskolát végeztek. Így jó volt tőlük tanulni, jó volt átvenni tőlük dolgokat. Sok mindent tőlük tanultam meg” - emelte ki Váradi Gábor, festőművész.

Az általa alkalmazott technikával kapcsolatban elmondható, hogy főként olajfestékkel dolgozik vászonra, illetve farost lemezre. Egyik legkedvesebb festménye pedig a Requiem Ózdért című alkotás, amely a most kiállított darabok közt is szerepel. Az időszaki kiállítást november 11-éig tekinthetik meg az érdeklődők.