Kevesebben járnak a zöldség és gyümölcspiacra, ám bőséges árut kínálnak a kereskedők
Város
2023. ápr. 21.

Kevesebben járnak a zöldség és gyümölcspiacra, ám bőséges árut kínálnak a kereskedők

Kevesebben járnak a zöldség és gyümölcspiacra, ám bőséges árut kínálnak a kereskedők és az őstermelők. A tavasz beköszöntével a palánták is megjelentek.

Nincsenek kígyózó sorok az árusok előtt az Ózdi Városi Piacon, azonban az őstermelők és kereskedők így is gazdagon megrakott standokkal várják a vásárlókat. Aki viszont kilátogat és innen szerzi be a főzéshez, sütéshez szükséges alapanyagokat, kiváló termékek közül válogathat. A kereskedő szerint nagyon jó minőségű magyar portékát kínálnak és az sem elhanyagolható, hogy néhány árunak lejjebb ment az ára.

„Ha megnézzük a piacon az árakat, gyakorlatilag fél év óta nem változtak, sőt inkább lejjebb mentek az árak. Mert az elmúlt napok árai ezt mutatják. Sajnálatos módon, egyre kevesebb vevő jár a piacra. Nem tudom, hogy mi ennek az oka, bár az idő is most már kedvező és úgy gondolnánk, hogy lényegesen jobb lenne, hogyha a vevők, a magyar termékeket vásárolhatnák, amik bevizsgált, normális, egészségügyileg megfelelő termékek, nem úgy, mint a multiknál. Számtalanszor hallhatjuk azt, hogy a multiktól visszahívják az árut” - mondta Fedora István, kereskedő.

A fólia sátor alatt nevelt palántákból is sokfélét kínálnak a piacon. Csak a vásárlókra várnak a kövér zeller, paprika, paradicsom, karalábé és más jókora palánták. Akinek lehetősége van saját kertjében kertészkedni, annak nagy szerencséje van, mondják a vevők, mert ezzel nemcsak a természetben töltenek több időt, hanem megtermelik a háztartásban szükséges és fontos növényeket.

„Kiskertem van, eddig csak egy füves pázsit volt. Aztán meggondoltam magam, hogy ezután nem füvet vágok, hanem inkább kapálgatok, meg ültetgetek, illetve termést szedek. Magamnak megtermelem, ami a háztartásban kell. Úgyhogy most piros szemű ribizlit nézek, málnát, paprikát, paradicsomot” - nyilatkozta Kónyáné Zajácz Márta.

A kereskedők és az őstermelők reménykednek abban, hogy a jó idő beköszöntével a vásárlók is visszatérnek, és a Városi Piac színtere ismét élettel telik meg.