„Ökolábnyomok, Újrahasznosító, Környezetvédők” – Természettudományos vetélkedővel zárult a Fenntarthatósági Témahét a Bolyky Tamás Általános Iskolában
Oktatás
2023. ápr. 27.

„Ökolábnyomok, Újrahasznosító, Környezetvédők” – Természettudományos vetélkedővel zárult a Fenntarthatósági Témahét a Bolyky Tamás Általános Iskolában

Természettudományos vetélkedőt rendeztek a Bolyky Tamás Általános Iskolában. A szervezők játékos formában igyekeztek közelebb hozni a tanulókhoz a Fenntarthatósági Témahét központi kérdéseit.

Kocskáné Husonyica Krisztina ismertette a gyerekekkel az első kérdéssor szabályait. A programon a felső tagozatosok közül valamennyi osztály képviseltette magát négy tanulóval. Minden asztalnál helyet foglalt egy ötödikes, hatodikos, hetedikes és egy nyolcadikos diák. A fiatalok így egyenlő esélyekkel indulhattak neki a vetélkedőnek. A nulladik feladat az volt, hogy az összeállt formációknak egy csapatnevet kellett választaniuk. Ökolábnyomok, Újrahasznosító, Környezetvédők. Ilyen és ehhez hasonló ötletes elnevezések születtek. A Bolyky Tamás Általános Iskola hosszú évek óta szinte mindig csatlakozik a Fenntarthatósági Témahéthez. Fontosnak tartják, hogy kreatívan és játékos módon ismertessék meg ezeket a fontos dolgokat a diákokkal.

„Intézményünk, mint örökös ökoiskola, a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódva természettudományos vetélkedőt rendezett. Játékos formában igyekszünk közelebb hozni a tanulókhoz a 2023-as Fenntarthatósági Témahét központi témáit. Mint a biodiverzitás, a szelektív hulladékgyűjtés, a felelős fogyasztás, energiahasznosítás” - mondta Kocskáné Husonyica Krisztina, a Bolyky Tamás Általános Iskola ökoiskolai koordinátora.

A játékos vetélkedőben a fiataloknak hat feladatot kellett megoldaniuk. Volt amikor szavakat kellett kiegészíteni, de igaz-hamis állításokból is ki kellett választaniuk a megfelelőt. Egyik központi téma volt a biológiai sokféleség, valamint keresték a választ arra is, hogy mi okozza, ha a csapvíznek kellemetlen íze, vagy szaga van. A Kakasok elnevezésű csapat egyik tagja bízott a sikerben.

„Nem voltak nehezek. Olyanok voltak például, hogy egy mondatot meg kellett keresni, hogy milyen állatok vannak benne. Nekem ezek nagyon tetszenek. Tényleg. Szerintem jól fog sikerülni. Egyébként nem nehezek szerintem” - nyilatkozta Demeter Borbála, 5.b osztályos tanuló.

A szervezők minden feladatra más-más időt szántak, hiszen voltak könnyebb és nehezebb kérdések is. Összességében hatvan percig tartott a természettudományos vetélkedő, amelyet végül az Ökolábnyomok csapata nyert meg a maximálisan elérhető 66-ból 56 ponttal. A második, harmadik helyen pedig a gyorsaság döntött. A fiatalok az élményeken túl oklevéllel és finomságokkal gazdagodtak. A témahét kapcsán egyébként több programot is szerveztek az intézményben, ilyen volt a Föld Napja alkalmából meghirdetett plakátverseny, és a hét elején megtartott népviselet napi rendezvény, ahol a diákok különböző tájegységek ruháit ismerhették meg.