Műkedvelő közönség és számos gyönyörű alkotás – A XI. Olvasó-Képtár már látogatható
Kultúra
2023. máj. 3.

Műkedvelő közönség és számos gyönyörű alkotás – A XI. Olvasó-Képtár már látogatható

Tizenegyedik alkalommal nyílt meg az ózdi és környékbeli művészek keze munkáját dicsérő folyosótárlat az ÓMÉK-Olvasóban. A festménykiállítás év végéig tekinthető meg.

Az energiaárak jelentős növekedése miatt a kulturális élet egyik színtere, az ÓMÉK-Olvasó a téli hónapokra bezárta kapuit a látogatók előtt. A jó idő beköszöntével azonban újra várja többek között a művészetek iránt érdeklődőket. Az első ilyen program a XI. Olvasó-Képtár volt, amelyet egyébként januárban, a Magyar Kultúra Napjával szoktak összekötni. Az esemény ugyan késett, de a szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy a főként helyi alkotók munkáját felvonultató tárlat legyen az épület dísze. A megnyitón Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője köszöntötte a megjelenteket.

„Nagyon vártuk már ezt a napot, hogy a kultúra megnyithassa végre a kapuit, hiszen közel fél éves szünet után újra élettel teltek meg azok a csupasz falak, amelyek most díszbe öltöztek. Tizenöt tehetséges ózdi és kistérségi alkotóművész keze munkáját dicsérik és megörvendeztetik mindazokat, akik bármikor, bármilyen alkalomra betérnek hozzánk, hiszen ezek a Magyar Kultúra Napjáig, jövő év január 22-éig láthatóak lesznek a falakon” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke is szólt néhány szót. Köszönetet mondott az ÓMÉK ügyvezetőjének, Bukovinszky Zsoltnak és minden kollégájának, hogy újra Ózd közössége elé tárták az intézményt. Kiemelte, hogy ez a nyitás nem is kezdődhetett volna jobb dologgal, mint a folyosótárlat.

„Az én életemben már második alkalommal éltem meg azt, hogy tulajdonképpen zárva volt az Olvasó. Az egyik a rendszerváltás után, amikor teljesen ugye kiürült és nagyon szomorú látvány volt, és most újra meg kellett ezt élni, de azt hiszem, hogy igazgató úr és a munkatársai mindent megtettek azért, hogy ebben a pár hónapban se maradjon Ózd közössége, közönsége kultúra nélkül” - emelte ki Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Az ünnepség színvonalas lebonyolításához a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai is hozzájárultak, akik három műsorszámmal is készültek. Azok, akik munkái felöltöztették a falat, ünnepélyes keretek között kapták meg elismerő okleveleiket. Az esemény megálmodója is köztük volt, aki évről évre visszatér, hogy képeivel szebbé varázsolja a falakat.

„Mindig az jut eszembe ilyen alkalomkor, hogy bejöttem ide a gyönyörű házba, szemben nagyon szép ornamentikák, gyönyörűen meg van a ház csinálva és amikor megfordultam volt egy üres hely, a ruhatár fölötti terület. Ahogy már tapasztaltam a régmúltban is, minden városnak van egy állandó kiállító terme. Ózdon ez nem volt. Úgy gondoltam, hogy egy kicsit haza játszom és az ózdi képzőművészeknek teremtek egy lehetőséget” - nyilatkozta Demes Ferenc László, képző- és iparművész.

Az akkori igazgatót meggyőzve indult el az esemény, amely azóta hagyománnyá vált. Ferenc úgy véli, hogy ez egy nagyon jó bemutatkozási lehetőség a környékbeli alkotók számára. A megnyitót követően a megjelentek végignézték a festményeket. A kiállítás ezen darabjai év végéig fogják díszíteni a ruhatár falát, ez idő alatt pedig bárki számára megtekinthetőek.