Vandalizmus a közterületeken – Szándékos és figyelmetlenségből adódó problémák is előfordulnak
Város
2023. máj. 9.

Vandalizmus a közterületeken – Szándékos és figyelmetlenségből adódó problémák is előfordulnak

Sok játszótér esik vandalizmus áldozatául. A város több pontján is előfordul, hogy megrongálják a játszótereket, illetve a köztereken található használati eszközöket.

Eltűnt az egyik léc a Zalai úti játszótéren található padról, de a közelmúltban egy másik játszóelemben is kárt tettek ismeretlenek. A játszóteret az alapítvány az itt élő lakóközösséggel összefogva építette még 2005-ben önkormányzati támogatással. Fürjes Pál, az Aktív Zóna Alapítvány kuratóriumi elnöke arról számolt be, hogy az egyik, gyermekek számára kedvelt helyszínen hiányosságokat észleltek. Többször előfordult már, hogy egyesek az eszközöket nem rendeltetésszerűen használták, hiszen ezek a legfiatalabb korosztály számára készültek.

„Egyfajta ilyen különbözőség kimutatás, kivagyiság, a tinédzser korban természetesen megvan. Én azt tudnám javasolni, hogy ne a vétlen játszótéri elemeken töltsék ki, hanem tanulással, sporttal, művészettel, esetleg munkával, vagy ezeknek a lineáris kombinációjával kössék le az energiájukat” - mondta Fürjes Pál, az Aktív Zóna Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az Ifjúsági Parkban található esőbeálló eddig minden irányból zárt volt, de sokan illemhelyként használták, ezért az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai a közelmúltban kivágták az oldalait, bízva abban, hogy ez a probléma megszűnik. Dubovinszky László műszaki vezető sok hasonló esetet tapasztalt a város több pontján is. Elmondása szerint évente újítják fel a játszótereket, újrafestik őket, a hiányzó elemeket pedig lecserélik, hogy a gyermekek biztonságosan játszhassanak. Sok problémájuk akad azonban a rongálásokból, ami plusz munkát jelent a fenntartó intézménynek. Összesen huszonnyolc darab, az Európai Uniós szabványoknak megfelelő játszótér van a város gondozásában.

„Sajnos elég sok probléma adódik a rongálásokból. Ezek a fa játszóterek egyébként is elég érzékenyek, elkorhad a fa, tehát gyakorlatilag 4 évente újra kell építenünk rongálások nélkül is. Ezt tudomásul kellene venni, hogy ezek gyerekekre vannak méretezve, tehát ez felnőtt, 80-100 kg-os embereket egyszerűen nem bír el” - nyilatkozta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

A játszótereken előfordul, hogy a házi kedvencek megjelenése is gondot okoz. Bár a kutyapiszok összeszedése kötelező minden gazdi számára, ettől függetlenül a homokozókban sokszor találkoznak ilyesmivel az Újváros téren élők.

„Elvileg nem lenne szabad behozni a kutyát a játszótérre, ennek ellenére többször találtunk már kutyapiszkot a füves területen is, illetve a homokozóban. Ez szerintem elég problémás itt, ezen a környéken. Úgy gondolom, hogy ezt el lehetne kerülni egy kis odafigyeléssel” - hangsúlyozta Nagyné Prokk Bettina.

Városunkban számos helyszínen kikapcsolódhatnak a gyerekek szüleikkel. A közterületi játszóterek az itt élők szórakozását szolgálják. Teret biztosítanak arra, hogy egy kicsit kiszakadjunk a szürke hétköznapokból, éppen ezért közös érdekünk, hogy együtt vigyázzunk rájuk.