Amerikai diákok érkeztek Ózdra egy kutatás miatt.
Oktatás
2023. máj. 12.

Amerikai diákok érkeztek Ózdra egy kutatás miatt.

Floridai diákok látogattak Ózdra egy tanulmányút keretében. Dr. Alabán Péter történész tartott előadást nekik. A megszerzett ismereteket a kutatásukhoz fogják felhasználni.

A Digitális Erőmű vezérlőjében tart előadást Dr. Alabán Péter történész. Az esemény apropója négy floridai diák és tanáruk Ózdra érkezése volt. Nagy Edit, a Floridai Egyetem tanára, aki magyar nyelvet, illetve 1945 utáni, az egykori szocialista tömb országaival foglalkozó kurzusokat oktat. Diákjait egy kutatómunka miatt hozta el Magyarországra, ahol az ELTE Bölcsészettudományi Karának segítségével vették fel a kapcsolatot az ózdi történésszel. Összesen három hetet töltenek az országban, amely során több, vidéki területre is ellátogatnak.

„Az útnak a célja az, hogy a négy diák, akik ezen a tanulmányúton részt vesznek, többet tanuljanak, többet tudjanak meg az 1945 utáni Magyarországról és egész pontosan arról, hogy a rendszerváltás után harminc évvel mi maradt meg a negyven év szocialista múltból. Ezt próbáljuk főleg szobrokon, épületeken keresztül tanulmányozni. Remélhetőleg a harmadik hét után annyi anyagot gyűjtenek, hogy visszatérve Floridába tudnak cikkeket írni, előadásokat tartani és remélhetőleg többet tanulnak meg a magyar történelemből.” - mondta Nagy Edit, a University of Florida magyar nyelv és történelem oktatója

A fiataloknak újdonság volt a magyarországi látogatás. Köztük azonban több olyan is akadt, aki már nem először járt hazánkban. Ez az út viszont más volt, ugyanis olyan helyekre mehettek el, amiket egy átlagos turista nem lát.

„Szerintem érdekes látni az ilyen megmaradt régi dolgokat, hogy hogyan lehet használni őket a mai napig és más használatuk van, de hogy még sem mennek teljesen kárba.” - nyilatkozott Makrai Kimberly, a University of Florida tanulója

Ez az út egy, a diákok által összeállított kutatómunka egyik része. Fő témájuk többek között, hogy hogyan alakultak át Budapest és egyben Magyarország közterei, épületei a rendszerváltás után, vannak-e még a szocializmusnak vagy kommunizmusnak szemmel látható emlékei. Dr. Alabán Péter az erőmű bemutatása után egy városnéző túrára is elvitte a fiatalokat.

„A szomszédos Újtelepre azért is esett a választás, hiszen a korábbi Ózd nagyközségnek egy központján állunk, ahol több nagy felekezetnek például a templomát csak úgy meg lehet nézni, mint azokat a lakóházakat, amelyek gyakorlatilag az állapotukat tekintve most már felújításra szorulnának. Tehát ez egy igazi munkáskolónia. Mindenféleképpen az előadásban is igyekeztem elsődlegesen azt hangsúlyozni, hogy egyrészt a szocialista időszakban, másrészt annak a megszűnésével és a nehézipari körzetek leépülésével, milyen életmódváltás történt Ózdon és ez milyen hatást gyakorolt az itt élőkre, az egykor virágzó munkáskolóniákra, valamint a közösségi életre.” - mondta Dr. Alabán Péter, történész

Ózd gyors megismerése után Miskolcra vezetett a diákok útja, ahol még több ismeretet igyekeznek megszerezni kutatásukhoz.