Vízbázisvédelem
Hírek
2023. máj. 16.

Vízbázisvédelem

Célkeresztben a tiszta víz titka - Három részes szemléletformáló program az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. megvalósításában.

Természetes számunkra, hogy a jó minőségű ivóvíz mindig rendelkezésünkre áll a kellő mennyiségben. Hazánkban a csapból biztonsággal jó minőségű ivóvizet fogyaszthatunk. Azonban a Föld más területein ez korántsem ilyen nyilvánvaló. Tudtad, hogy az emberiség 50%-a nem talál egészséges ivóvizet az otthona körül? Víz nélkül nincs élet a Földön, hiszen meghatározó alapeleme életünknek. Az édesvíz mennyisége csupán 3%-a a Föld vízkészletének, amelynek jelentős része a sarki jégtakaróban található. A vízszolgáltatás alapja a vízbázisokból kitermelt és megfelelően megtisztított víz. Az ehhez szükséges feltételek nélkül nem lehetséges ivóvíz-szolgáltatás. Az ivóvizet, mint terméket szigorúan ellenőrzött üzemi körülmények között állítják elő, és bonyolult rendszereken keresztül jut el hozzánk, fogyasztókhoz.

A vízbázis a víz elhelyezkedése szerint lehet felszíni vagy felszín alatti. Típus szerint a vízbázis sokféle lehet. Hazánkban ivóvíztermelés céljára a mélységi talajvíz, karsztvíz, bányavíz, felszíni víztározó, forrásfoglalás, vagy parti szűrésű kút igénybevétele fordul elő. Ma Magyarországon az ÉRV Zrt. az egyetlen víziközmű-szolgáltató, amely valamennyi vízkivételi módot üzemelteti. Felszíni víztározókat ivóvíztermelés céljából hazánkban jelenleg egyedülálló módon az ÉRV Zrt. üzemeltet. Társaságunk területén hat víztározó található: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Rakacai és a Lázbérci, Nógrádban a Hasznosi és a Komravölgyi, Hevesben pedig a Köszörűvölgyi és a Csórréti víztározó.

A VÍZBÁZISOK MEGÓVÁSA

A fenntartható ivóvíz-szolgáltatás alapja a vízbázisvédelem. Célja a vízbázis megóvása az emberi tevékenységből származó szennyeződésektől, megőrizve ezáltal a természetes, jó vízminőséget. Megvalósítása széleskörű együttműködést, sokszor áldozatokat és lemondást követel. A körültekintő üzemeltetés és a jól megtervezett karbantartások, felújítások alapvetően fontosak, de nem elegendőek a vízbázisaink védelméhez. Szükség van a természet, a környezetünk és vizeink átfogó szemléletű védelmére.

A talajban vagy a felszínen elhelyezett szennyező anyagokat a beszivárgó csapadékvíz és a talajvíz természetes lefelé áramlása során az ivóvízadó rétegekbe juttatja. A vízbázisszennyeződés elhárítása, a bejutott szennyezőanyagok lebontása nem csak hatalmas, nehezen felbecsülhető költséget, hanem igen hosszú folyamatot is jelent.

TUDTAD?
A folyadék halmazállapotú szennyezőanyagok, mint pl. az olaj, a víz közvetítése nélkül is képesek a talaj hézagjain keresztül a mélybe szivárogni.

Milyen tevékenységek során juthatnak a vizet szennyező anyagok a talajba?

IPAR:
pl. vegyipari termékek, melléktermékek, hulladékok keletkezése során.

MEZŐGAZDASÁG:
vegyszerek, permetszerek, műtrágyák kijuttatásával, illetve gondatlan állattartással.

KÖZLEKEDÉS:
szállítmányozás, gépjármű-üzemeltetés során.

LAKÓTERÜLETEK, LAKOSSÁG:
felelőtlen környezethasználat: illegális hulladéklerakás, autómosás nem megfelelő helyen, engedély nélküli fúrt kutak használata során.
A vízbázisvédelem szempontjából kiemelten kezelt, napi szintű feladatot jelent az egyre nagyobb területet lefedő szennyvízszolgáltatási tevékenység. Az összegyűjtött szennyvíz a szennyvíztelepre érkezik, ahol tisztítást követően visszavezetésre kerül a befogadó élővízbe, így a környezettudatosan megtisztított szennyvíz visszakerül a természet körforgásába.

VÉDŐTERÜLETEK

A vízbázis védelmét szolgáló védőterületeket hatósági határozattal jelölik ki. Az erre vonatkozó Kormányrendelet melléklete tartalmazza azoknak a tevékenységeknek a listáját, melyeknek gyakorlása egy adott védőterületen tiltott vagy felülvizsgálathoz kötött. A társadalom valamennyi szereplőjének tudatos magatartása szükséges ahhoz, hogy a következő generációk számára is természetes lehessen az élethez nélkülözhetetlen, jó minőségű ivóvíz!


Projekt azonosítószáma: KEHOP-2.1.7-19-2019-00024 A TISZTA VÍZ TITKA - SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM AZ ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. MEGVALÓSÍTÁSÁBAN