Látványos átalakulás
Város
2021. szept. 17.

Látványos átalakulás

Új bemutató területet alakítottak ki a Bolyki Gyógynövénykertészetben. A nyírfalevelet formázó rész a napokban öltött végleges formát.

Az istenfa, közismertebb nevén ürömcserje kevésbé ismert fajta, de a középkorban afrodiziákumként használták. Ilyen és ehhez hasonló gyógynövények kaptak helyet a Bolyki Gyógynövénykertészet újonnan kialakított területén. A kiskert megálmodója, Léman Béla azért érezte fontosnak a megvalósítást, mert így a nyílt napok alkalmával egy helyen meg tudnak mutatni mindent, ami az egészség megőrzése érdekében hasznos lehet. Ezeket meg lehet nézni, szagolni és akár ízlelni is.

„Ezen a területen az emésztőrendszerre ható és kiválasztó rendszerre ható növényeket szeretnénk bemutatni. A létrehozás folyamata időigényes volt, hiszen itt egy meglévő növényállományt kellett felszámolni, és a területet elég nagy mértékben átalakítani, feltölteni, kitűzni elkészíteni az utakat, hogy kényelmesen meg lehessen közelíteni minden fajta növényt. Fel kellett újítani a területnek a termő erejét is. Fel kellett egy kicsikét erősíteni, mert nem volt túl jó a talaj” - mondta Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.   

A bemutató terület alakja egy nyírfa levelet formáz, mégpedig azért, mert a nyírfa főleg vese problémák esetén segíthet. Teaként fogyasztva pedig megakadályozza a vesekő képződését. Húszféle közismert és különleges gyógynövény kapott itt helyet. Megtalálható többek között a zsálya, izsóp, fodor- és borsmenta, de a tárkony is. A munkálatok körülbelül egy hónapig tartottak. Nem volt egyszerű dolguk, hiszen korábban itt víz állt, először azt kellett megszüntetniük.

„Vízelvezető árkot ástunk a gyógynövényes mellé, hogy tavasszal ne történjen meg újra a túlzott víz felhalmozódás. Ez majd tavasszal mutatja meg magát, hogy milyen eredménnyel sikerült. Facsemetéket is ültettünk a kiskert körül” - nyilatkozta Galambica László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény csoportvezetője.

A talaj megerősítéséhez az ÓVI telephelyéről szállítottak komposztot. Az ágyások közötti utat, vagyis a levél erezetét pedig faaprítékkal szórták le, amelyet többször is tömörítettek, így egy egészen stabil járófelületet sikerült létrehozni. A kert egyéb részein ma is folyamatban volt a tereprendezés. A dolgozók főként gyomlálással foglalkoztak. Egyébként közel százféle gyógynövény található a területen.