Bőrön jelentkező vörös kiütés, magas láz és torokgyulladás – ezek a skarlát tünetei
Egészség
2023. máj. 19.

Bőrön jelentkező vörös kiütés, magas láz és torokgyulladás – ezek a skarlát tünetei

Országszerte egyre jobban terjed a skarlát betegség, Ózdot és környékét azonban eddig elkerülte. Antibiotikummal könnyen gyógyítható, azonban nagyon fontos a megelőzés.

A skarlát egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. Általában 2-3 nap lappangás után torokfájás és láz kíséri. Az egykor súlyos gyermekbetegség ma már antibiotikummal könnyedén gyógyítható, ám ha kezeletlen marad, akkor a szívet, vesét és más szervek működését befolyásoló súlyos problémákat is okozhat. Az országos híradásokból azt hallani, hogy hazánkban egyre inkább terjed a betegség, Ózdon és környékén azonban ez nem így van.

„Három és tizenöt éves kor között jellemző. Hideg időszakokban jelenik meg. Teljesen banális betegség, szépen gyógyítható. Magyarországon január óta, ahogy tudom 2800 eset volt, a mi körzetünkben hála az égnek eddig nem találkoztunk vele, nincs ilyen esetünk. Egyébként fertőző megbetegedés és fontos a megelőzés. Ha valakinek skarlát tünetei vannak, nyugodtan jelentkezzen háziorvosánál, gyerekorvosánál” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

A szakember elmondta továbbá, hogy felnőttek is elkaphatják. Magas láz, kiütések a mellkason és torokgyulladás jellemzi esetükben is, a betegség azonban általában két hét alatt lezajlik, szövődmények pedig nagyon ritkán jelentkeznek. Sok fertőző gyermekbetegséggel ellentétben többször is el lehet kapni, hiszen nem alakul ki életre szóló védettség a skarlátot okozó baktériummal szemben. Az óvodák gócpontnak számítanak, a nevelők azonban fokozottan odafigyelnek emiatt.

„Bár az országos híradásokban folyamatosan halljuk, hogy a skarlátos megbetegedés országosan felütötte a fejét, itt az intézményben nálunk még nincsen ilyen megbetegedés. Amennyiben gyermeken észleljük ezeket a tüneteket, a szülőt megkérjük, hogy vigye el a gyereket a háziorvosához, de amennyiben valóban beigazodna a gyanú, úgy mi értesítjük a védőnőt. Szükséges utána nekünk, ha 30%-ot eléri a fertőzésnek az aránya, a népegészségügyi hivatalt értesítenünk, valamint szükséges a fokozott fertőtlenítés az intézményben” - nyilatkozta Répási Judit, az Ózdi Városi Óvodák Nemzetőr Úti Tagóvodájának tagóvoda-vezetője.

A folyadék pótlására, a fájdalom- és a láz csillapítására kiemelten oda kell figyelni, hiszen a magas láz miatt fokozottan fennáll a kiszáradás veszélye, a torokfájás következtében pedig nehézkessé válik a táplálékbevitel. A szakszerűen kezelt beteg egyébként a második naptól kezdve már nem tekinthető fertőzőnek, kezelés nélkül viszont csak a harmadik hét után válik fertőzésmentessé. A skarláttal szemben védőoltás nem áll rendelkezésre, tehát a leghatékonyabb megelőzési stratégiák ugyanazok, mint általában a fertőzések ellen: rendszeresen és alaposan mossunk kezet, valamint ne igyunk vagy együnk más után.