Nemzetkapitányok találkozóját tartottak a Vitkó Lovastanyán
Kultúra
2023. máj. 23.

Nemzetkapitányok találkozóját tartottak a Vitkó Lovastanyán

Nemzetkapitányok találkozóját tartottak első alkalommal a Vitkó Lovastanyán. A hagyományőrző konferenciára a határon túlról is érkeztek.

Dédnagyapjáról, a nagybalogi Vitárius Istvánról nevezte el az általa 2007-ben alapított hagyományőrző bandériumot. A máig tevékenykedő szervezet élén, huszárkapitányként jeleskedik Vitkó Egon, aki első alkalommal adott lehetőséget tanyáján annak a konferenciának, melyen a nemzetkapitányok találkoztak.

„Tavalyi évben a halicsi kastélyban választottunk Gömör-Kishont kapitányt, és ott volt a Tiszolc kapitány is. Itt vannak ők is, és ezt az intézményt szeretnénk itt meghonosítani, hogy ugyanígy működjön ez a dolog. Ugyanis a Gömör-Kishont térségnek a határa az pont a Hangony-pataknak az északi oldalán van, mert Ózd választóvíz ebben is. A másik oldala a pataknak most már Borsod, az a rész pedig még Gömör-Kishonthoz tartozott. És nekünk ez az erkölcsi kötelességünk, hogy ezt próbáljuk helyrehozni” - mondta Vitkó Egon huszárkapitány, vendéglátó.

A konferencián fő feladatul tűzték ki a hagyományok őrzését, ápolását, a nemzetkapitányok eddigi együttműködésének további erősítését. A tanácskozáson a vendégek tiszteletére kiállították a Vitkó Egon huszárkapitány által készíttetett Szent Korona másolatát, melyet Mischinger Ferenc atya áldotta meg ünnepi szentmise folyamán 2014-ben. Az igényesen elkészített Lehet kürtje volt egyik ékessége az asztalnak, édesség formában. A szlovákiai Tiszolcról, Muzsláról, Kassa és Rimaszombat környékéről is érkeztek vendégek. Volt, akinek könnyet csalt a szemébe a régmúlt idők emlékeinek felidézése. Ígéretet tettek, hogy a hagyományokat őrzik és továbbadják, ahogy az ősöktől tanulták.

„Ezen a zászlón rajta van, hogy erényem, bizalmam az ősi. Amit az imént János bácsi elmondott értékelésében benne volt. Aztán kicsit tovább megyek. Édesapámtól azt tanultam, hogy amit csinálsz fiam, azt híven, becsülettel és vitézül csináld. Meg kellett ezt érteni, hogy mit jelent. Önmagadért felelj, amit megcsináltál és védd meg, amit csináltál. Ez a mottó visz tovább, hogy vigyük tovább ezt az egész dolgot” - fogalmazott Nagy Oszkár, a Felvidéki Hagyományőrzők elnöke.

A hagyományőrző bandérium, mely Vitkó Egon nevéhez fűződik, máig nemes célt szolgál, de korábban is kivették részüket a tradíciók őrzéséből, annak továbbadásából, hiszen időnként sajátos történelemórákat tartottak iskolásoknak, számtalan rendezvényen jelentek meg, nem csak a régióban, de Budapesten és a határon túl is. Nem véletlen, hogy 2011 decemberében a Magyar Hagyományőr Világszövetség elnökéül választotta. A hagyományőrzés mindig is az élete fontos része volt.