Felelős állattartás – Ismeretterjesztő előadáson vettek részt a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai
Oktatás
2023. máj. 25.

Felelős állattartás – Ismeretterjesztő előadáson vettek részt a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai

Felelős állattartásról tanulhattak a Vasvár Úti Általános iskola diákjai. A témát a Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület bevonásával mutatták be a gyerekeknek.

Maci kutya és a Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület tagjai segítettek a gyerekeknek megérteni, mennyire fontos az állatokkal való megfelelő kapcsolat kialakítása. Az egyesület jelenleg 12 fővel, és 4 terápiás kutyával tevékenykedik. Számos területen és intézményben jártak már négylábú barátaikkal.

„A Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület 2012-ben alakult azzal a céllal, hogy segítő kutyák, ezen belül is terápiás kutyáknak a használatával, a felvezető és a kutya egy párost alkotnak, és ezzel a párossal tudjunk segíteni a fogyatékos személyeknek, vagy olyan ép értelmű, de valamilyen hátránnyal rendelkező tanulócsoportnál, ahol mindenképpen fontos az, hogy sajátos módon tudjuk terápiás célzattal megsegíteni a nevelés-oktatási folyamatokat” - mondta dr. Kozup Sándor, a Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület egyesületi elnöke.

Először egy videót néztek meg a diákok, melyben az állattartás hét alapszabályáról esett szó. A tanulók nagy érdeklődéssel tekintették meg a filmet. Az ismeretterjesztő bemutatóra egy pályázat biztosított lehetőséget.

„Idén pályáztunk az állatbarát iskola címre, és ezt szeretnénk tovább folytatni a következő években is. Úgy vettem észre a kollégáimmal is, hogy nagy hiányosságok vannak a gyerekek tudatában, a szülők tudatában. Jó lenne, ha megismerkednének azzal, hogy mi is az a felelős állattartás, hogy igenis gondoskodnunk kell a körülöttünk lévő állatokról, nem csak tartani őket, nekik is vannak igényeik, és bizony-bizony foglalkozni kell velük” - emelte ki Papp Edit, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

A diákoknak lehetőségük nyílt kipróbálni, milyen egy terápiás kutyával való együttműködés. Emellett kérdéseket kellett megválaszolniuk, és bevonták őket egy közös beszélgetésbe is. Mint kiderült, a legtöbb gyermek otthonában található valamilyen háziállat, így nagy hasznát vehetik a most elsajátított tudásnak.

„Van egy berni pásztorkutyám, úgy hívják, hogy Roni. Szoktam vele játszani. Olyanokat is szoktunk, hogy van kutyatáp, és azt eldugom neki, ő megkeresi. Megtanítottam már neki, hogy üljön meg ilyenek” - nyilatkozta Széles Máté, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A felelős állattartással nem lehet elég korán elkezdeni foglalkozni. Fontos, hogy a gyerekek szemléletmódja átalakuljon az előző generációkhoz képest. Ez a változás tudja magával hozni azt, hogy a fiatalok megfelelő gondoskodással forduljanak házi kedvenceik felé.