Dr. Biczó Andrea és családja volt a vendége az Ózdi Városi Könyvtár Világjárók programsorozatának
Kultúra
2023. máj. 25.

Dr. Biczó Andrea és családja volt a vendége az Ózdi Városi Könyvtár Világjárók programsorozatának

„Családi kaland a vad Mexikóban” címmel tartott előadást a városi könyvtárban dr. Biczó Andrea, gyógyszerész a Világjárók sorozat vendégeként.

Dr. Biczó Andrea gyógyszerész volt a vendége tegnap délután az Ózdi Városi Könyvtár Világjárók előadássorozatának. A fiatal hölgynek és családjának szenvedélye az utazás. Férjével és 3 kiskorú gyermekükkel akár két-három havonta felkerekednek, hogy bejárják a világot, közeli és távoli országokat egyaránt. Eddig 28 országban jártak, Puerto Rico-tól Mauritius-ig, az Egyesült Arab Emírségektől Mexikóig. Ez utóbbi 2021-es utazásukról készült képes beszámolójukat hallgathatták meg most a rendezvény résztvevői.

„Minket minden érdekel. Mi nagyon kíváncsi természetűek vagyunk, éppen ezért az adott országban nagyon sokat szoktunk beszélgetni a helyi emberekkel, amikor lehetőségünk nyílik rá keressük a társaságukat. Mi így tanulunk a legtöbbet a helyi emberektől és ezt itthon is elsajátítjuk. Szerintünk nagyon fontos és a gyerekek fejlődésében is ez, hogy más kultúrákat, más vallásokat ismerjenek meg, más emberekkel beszéljenek és az idegen nyelvet is így könnyebben elsajátítják” - mondta dr. Biczó Andrea, gyógyszerész.

Az előadó elmondta természetesen nem könnyű minden téren összeegyeztetni egy-egy ilyen utazást, de ahogy azt gyermekei is megerősítették, jól veszik az akadályokat. Az iskolában előre készülnek, vagy utólag pótolnak, de olyan is előfordult már, hogy a déli féltekéről küldték át az órára a kiadott feladatot.

„Hát az egyik hely, amit nagyon szerettem az a Maldív-szigetek volt, és semmi akadály nincs, amikor utazok, hiszen nagyon, nagyon szeretek utazni” - fogalmazott Biczó Zara.

A Világjárók sorozatot 2010 novembere óta évente két alkalommal rendezik meg, de egy ilyen program megvalósítása komoly kihívások elé állítja az intézmény dolgozóit, hiszen, mint ahogy azt a cím is jelzi a világjárók szinte állandóan úton vannak.

„Nem egyszerű leszervezni, de hogy konkrétan mindig súgnak nekünk ismerősök, hogy tudja, hogy bármelyik ismerőse itt járt ott járt, és hogy ez nagyon érdekes lehet és akkor felvesszük a kapcsolatot az előadóval és általában szívesen eljönnek és elmesélik, elmondják a beszámolójukat” - nyilatkozta Dankóné Magyar Mária, szakmai csoportvezető.

A program végén a könyvtár dolgozói ajándékokkal köszönték meg a világjáró család élmény teli beszámolóját, akiket újra vissza várnak Ózdra az elkövetkezendő úti célokról szóló újabb előadásra.