Író-olvasó találkozót tartott Vig Balázs az Ózdi Városi Könyvtárban
Kultúra
2023. jún. 1.

Író-olvasó találkozót tartott Vig Balázs az Ózdi Városi Könyvtárban

Író-olvasó találkozót tartott Vig Balázs az Ózdi Városi Könyvtárban. Az alkotó legismertebb könyveit mutatta be a gyerekeknek, melyeknek főszereplője Todó.

Zsúfolásig megtöltötték a diákok az Ózdi Városi Könyvtár nagytermét, ahol író-olvasó találkozóra várta őket Vig Balázs író. Az irodalmár interaktív foglalkozás keretében vezette be a diákokat történeteinek mesevilágába. Az ózdi gyerekek előtt már nem idegen az alkotó, hiszen többször járt városunkban.

„Nagyon nagy örömmel vártuk ezt a napot, hiszen nagyon kedves vendégünk érkezett, aki már sokadik alkalommal látogatott el városunkba. Vig Balázs mesekönyv író, gyermekkönyv író, aki rendkívül népszerű, az egyik legnépszerűbb hazai gyermekkönyv író, és nagyon szereti a gyerekeket. Nagyon víg történeteket ír a gyerekekről, a gyerekek problémáiról. Nagyon nagy az olvasottsága. Most is például majdnem mindegyik kötete ki volt kölcsönözve a könyvtárból, úgy kellett visszakérni őket a találkozóra. És ez az alkalom, amiért most meghívtuk Balázst, nemrég volt a gyermeknap, ezért szerettünk volna gyermek olvasóinknak kedveskedni” - mondta Császár Éva, az Ózdi Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa.

Császár Éva elmondta, hogy a meghívással a közelgő 94. Ünnepi Könyvhét és Könyvtári Napok és 22. Gyermekkönyvhét alkalma előtt is tisztelegtek. Vig Balázs első meséjét úgy írta, hogy - kis túlzással - egyetlen gyerekkel sem beszélt korábban, hiszen sem saját családjában, sem pedig a baráti körében nem voltak akkor még gyerekek. Így egyáltalán nem lehetett biztos abban, hogy akár a könyv lapjain keresztül, akár személyesen sikerül majd megszerettetni könyvét. Ma már büszke, hogy köteteinek vannak rajongói, és arra is, hogy minden egyes író-olvasó találkozón újabb barátokkal gazdagodik.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy nemcsak a jó tanulóknak írok, nem a magyar ötössel rendelkező osztályelsőnek, hanem szeretném megszólítani azokat a gyerekeket is, akik talán hátsó sorosok, akik lehet, hogy rosszabb tanulók, vagy nem érzik úgy, hogy a könyvtár, a könyvek vagy ezek a történetek, ezek bármilyen szinten meg tudják őket szólítani. Olyan könyveket írok, amiben mindenki megtalálhatja a magának való útravalót, ezek a gyerekek is és természetesen azok is, akik igazi könyvmolyok. Egy író-olvasó találkozón pedig ez az interaktív módszer, egy igazi élményközpontú találkozó, és nagyon megható tapasztalat, hogy évek múltán is emlékeznek rám, illetve emlékeznek ezekre a programokra, s mindig van új beiratkozónk a könyvtárba, ez is nagyon fontos” - hangsúlyozta Vig Balázs, író.

Az író elmondta, hogy legfőbb a vágya az, hogy a szülők többet beszélgessenek a gyerekekkel. Könyve segít ebben, hiszen olyan témákat dolgoz fel, melyeket gyerek és szülő a könyv elolvasása után közösen meg tudnak beszélni. Vig Balázs könyveinek nagy sikere van, hiszen alkotásai megtalálhatóak az ajánlott és kötelező olvasmányok között.