„A KRESZ az egy csapatjáték” – Több megállni tilos közúti jelzőtáblát is kihelyeztek a városban
Város
2023. jún. 1.

„A KRESZ az egy csapatjáték” – Több megállni tilos közúti jelzőtáblát is kihelyeztek a városban

Több megállni tilos közúti jelzőtáblát is kihelyeztek a városban a lakosság kérésére. A Bem úton és a Március 15. utca környékén is nagyobb odafigyeléssel kell közlekedni a jövőben.

A becsengetés előtti időszakban tarthatatlan állapotok uralkodtak a Bem utcában, főként a II. János Pál Katolikus Általános Iskola előtt útszakaszon, ugyanis több szülő is megállt itt, amíg gyermeke kiszállt a kocsiból, de előfordult olyan is, hogy ők maguk is bementek pár szót váltani a pedagógussal. Gépjárművük pedig addig akadályozta a forgalom menetét. Ez főként a buszok és a mentők tekintetében volt aggályos. Az intézmény igazgatója is észlelte a problémát, amelyre igyekeztek mielőbb megoldást találni.

„Szülői, pedagógusi és munkatársi közösségi kezdeményezésre megkerestük az önkormányzati közös képviselőnket dr. Csuzda Gábort. Írtunk neki egy levelet, aki felvette a kapcsolatot a megfelelő hatósággal, és hála Istennek, a múlt héten ezek a táblák, ezek a megállni tilos táblák kikerültek a várakozni tilos táblák helyébe” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Az Ózd Városi Rendészet munkatársai a közeljövőben gyakrabban járőröznek majd itt, és amennyiben szabálysértést tapasztalnak, első körben figyelmeztetik a sofőröket.

„A közúti jelzőtáblák kihelyezését követően a városi rendészet több alkalommal fog ellenőrzést tartani az adott területen. Célunk nem a bírságolás, hanem a szabályok betartatása” - emelte ki Kovács Imre, az Ózd Városi Rendészet megbízott rendészetvezető-helyettese.

A terület képviselője azt mondja, van más lehetőség is a környéken a parkolásra, amely sokkal biztonságosabb.

„Felvettük a kapcsolatot mind a rendőrség, mind a városüzemeltetés munkatársaival és azt a megoldást találtuk ki, hogy korlátozzuk az út szélén a parkolást ezen az útszakaszon, és egy alternatív lehetőséget is tudtunk biztosítani. Itt a 48-as útról nyílik ez a parkoló, ahová a szülők a gyermekekkel meg tudnak állni, amikor iskolába hozzák, illetve majd érkeznek értük” - nyilatkozta dr. Csuzda Gábor területi képviselő.

A kapu a reggeli órákban, vagyis a legforgalmasabb időszakban hét óra harminc és ötven perc között lesz nyitva. Az iskola egyik dolgozója engedi be majd a gyereket az iskolaudvarra.

A napokban a Március 15. utca és a Petőfi út kereszteződésében is megjelentek a tiltótáblák. Ugyanis ezen a részen, illetve a Széchenyi István út, a Jedlik Ányos utca, illetve a Zsolnay tér és még az óvoda felé vezető négy bekötőúttal kapcsolatban is gondok voltak. A helyi lakosok, illetve az erre közlekedők azt nehezményezték, hogy nagyon sok autó várakozik az adott szakaszokon.

„Úgy gondoltuk a város vezetésével, szakemberekkel, hogy megállni tilos táblát rakunk ki, ezzel egy kicsit biztonságosabbá tudjuk tenni a kikanyarodást és a bekanyarodást. A közlekedés, a KRESZ az egy csapatjáték, azt együtt kell játszani annak, aki balra kanyarodik, annak, aki jobbra, meg aki halad, kapaszkodik fel a Március 15. úton lévő dombra, de annak is, aki mondjuk meg akar állni és várakozni tud. Erre alkalmas az orvosi rendelő melletti parkoló, a bekötőutak, illetve a Zsolnai tér” - tette hozzá Garami György, területi képviselő.

Garami György felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendőrség éves beszámolója szerint 2021-hez képest 2022-ben 21,4 százalékkal nőtt Ózd belterületén a személyi sérüléses balesetek száma. A területi képviselők abban bíznak, hogy a megállni tilos táblák kihelyezésével gördülékenyebbé és biztonságosabbá válhat a közlekedés az adott szakaszokon.