Diákok a Városházán – A Bolyky Tamás Általános Iskola diákjai látogattak a Polgármesteri Hivatalba
Oktatás
2023. jún. 2.

Diákok a Városházán – A Bolyky Tamás Általános Iskola diákjai látogattak a Polgármesteri Hivatalba

A Polgármesteri Hivatalba látogattak a Bolyky Tamás Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói. A fiatalok hasznos információkkal gazdagodtak az önkormányzat működéséről.

Jelenléti szavazással indult a program, amelyen a Bolyky Tamás Általános Iskola diákjai vettek részt. A fiatalok megismerkedhettek az önkormányzat működésével. Janiczak Dávid átfogó ismertetőjéből sok mindent megtudhattak a képviselők, a jegyző vagy a polgármester mindennapi munkájáról. Szó esett többek között pályázatokról, felújításokról és a költségvetés kérdéseit is körbejárták.

„Kellóné Mezőtúri Márta képviselő asszony ötlete volt, hogy lássuk vendégül az iskolásokat, így a Bolyky Tamás Általános Iskolából a nyolcadikosok a mai napon eljöttek a hivatalba. Bemutatjuk nekik a hivatalnak és a városvezetésnek a működését, a hatásköreit, feladatköreit, és hogy hogyan működik a város. Én azt gondolom, hogy sikerült izgalmasra venni a figurát, érdekelte az ide érkező diákokat, hogy hogyan működik egy önkormányzati döntéshozatal. Bízom benne, hogy az érdeklődés a továbbiakban is fennmarad” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az előadásból az is kiderült, hogy sok esetben még a felnőttek sincsenek teljesen tisztában egy város működésével. 2010 óta ugyanis sok változáson ment keresztül a városigazgatás, és ez tart a mai napig is. Ezért döntött úgy Kellóné Mezőtúri Márta az iskola igazgatójával együtt, hogy a felső tagozatos diákokkal betekintenek az önkormányzat életébe.

„Úgy gondoltam, hogy az iskola nyolcadikos tanulói már elég érettek ahhoz, hogy egy városnak az önkormányzatát, az önkormányzati munkáját megismerjék, hiszen nagyon sok iskola vitte már tűzoltóságra, rendőrségre az osztályokat. A Bolyky iskola is, ami a területemhez tartozik, és én úgy gondoltam, hogy egy 14-15 éves gyerek igenis ismerkedjen meg azzal, hogy hogyan működik tulajdonképpen egy város” - nyilatkozta Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták végig a beszámolót. Érdekes információkkal gazdagodtak, kérdéseikre pedig választ is kaphattak.

„Én nagyon örülök, hogy részt vehettem egy ilyen programon úgymond, mert nagyon sok mindent nem tudtam a városvezetéssel kapcsolatban, amire most itt választ kaptam. Illetve volt olyan dolog is, amire nem kaptam választ, de hogyha feltettem a kérdést, egyből jött rá a megfelelő válasz. Örülök neki, hogy most már sokkal több mindent tudok a városról, mint amit eddig tudtam” - fogalmazott Gazdag Dorián, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Az előadás végén a tanulók Szaka Attila, köznevelési, művelődési és projekt ügyintéző vezetésével körbejárták a Polgármesteri Hivatal fontosabb helyszíneit. Többek között megismerkedhettek az ÓKÜSZ, azaz az Ózdi Központi Ügyfélszolgálaton dolgozók munkájával is.