Csendes koszorúzással telt a megemlékezés napja
Város
2023. jún. 5.

Csendes koszorúzással telt a megemlékezés napja

Csendes koszorúzással tisztelegtek a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján Ózd Város Önkormányzatának vezetői, akikhez a motorosok is csatlakoztak.

Egymást követve gördültek be a motorosok vasárnap délelőtt a Trianoni Emlékparkba. Az esemény apropója annak a napnak a 103. évfordulója volt, amelyen aláírták a trianoni békediktátumot. A korábbi nagyszabású megemlékezést már tavaly is csendes koszorúzás váltotta fel, ami idén sem volt másképp. Városunkban az összetartozás jegyében a megemlékezés virágait Ózd Város Önkormányzata nevében Janiczak Dávid polgármester és Kiss Sándor önkormányzati képviselő helyezte el az emlékmű talapzatánál, de a testület más tagjai is fejet hajtottak.

„Nemzetünk életének legnagyobb vesztesége Trianon, amikor az ország kétharmadát elrabolták tőlünk egy dicstelen békediktátum aláíratásával. Ennek most már 103 esztendeje. Itt az ózdi Trianon Emlékműnél a mai napon erről az eseményről emlékeztünk meg a motoros társakkal, akik mindig eljönnek a megemlékezésre és a képviselő társakkal, akikkel közösen helyeztünk el koszorút. Így az emléke ennek a szörnyű tettnek nem merülhet feledésbe” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A parkban álló kopjafákat egy kézműves fafaragó mester ajánlotta fel, amelyeken kézzel festett címerek láthatók a régi, nagy Magyarország területéről. 103 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá azt a békediktátumot, amelynek következményeként, kétharmadával csökkent a történelmi Magyarország területe. 3,2 millió magyar került a határokon túlra. A megemlékezésen a Gömöri Motoros Társaság tagjai is minden évben részt vesznek.

„Mi már elég régóta, minden évben kijárunk ide, ha nincs itt senki rajtunk kívül, akkor is eljövünk. Most hallottuk, hogy jönnek a többiek is, a többi motoros, így mi is megtiszteltük. Nekünk ez fontos, mert rengeteget járunk Erdélybe és tudjuk, hogy ők milyen emberek, mennyire hazaszeretőek, mennyire magyarok” - fogalmazott Fazekasné Szabján Erika, a Gömöri Motoros Társaság tagja.

Szintén két keréken érkeztek az Easy Wanderers Motoros Baráti Társaság tagjai is, hogy tiszteletüket tegyék az emlékműnél.

„Mi ezt évek óta szívügyünknek érezzük. Mindig részt vettünk a megemlékezésen, akkor is, amikor műsoros volt és akkor is, amikor elcsendesedett egy kicsit. Sőt, ha jól emlékszem, az elsők között, amikor még a Gyári temetőben történt, akkor még a polgármester urat is én szállítottam motoron oda, tehát nagy örömmel vettük, amikor felszínre került ennek az emléke, ennek a szörnyűségnek. Tehát mi ezt őrizzük tovább és a szívünkben mindig egy fájó pont. Ez nem ünnep, ez megemlékezés” - emelte ki Balogh László, az Easy Wanderers Motoros Baráti Társaság elnöke.

A koszorúkat mind a két társaság elhelyezte, majd fejet hajtottak az emlékmű előtt, így tekintve vissza Magyarország történelmének egyik legszomorúbb pillanatára.