Több mint hatvan nevező, két verseny, egy újraéledt szakág – elstartolt a rallysprint
Sport
2023. jún. 5.

Több mint hatvan nevező, két verseny, egy újraéledt szakág – elstartolt a rallysprint

Több mint hatvan versenyzővel indult újra a rallysprint. A szervezők egyszerre két versenyt bonyolítottak le. Az Intercars Ózd Rallysprintet és az Art-Sprintet.

Szállt a por és égett az üzemanyag a városi stadion salakján szombat délután. Ekkor tartották ugyanis az Intercars Ózd Rallysprintet és az Art-Sprintet megelőző prológot. Több mint hatvan nevező mutatkozott be és szelte a köröket a futópályán. Másnap már kora reggel zúgtak a motorok a királdi gyorson. Az utolsó rallytúra egyébként 2014-ben volt, akkor megszűnt a szakág, nagyobb hangsúlyt kaptak az ORB versenyek, így az amatőr kategória kiszorult. Idén azonban újraéledt a régi hagyomány.

„Közel tíz év után most próbáljuk újraéleszteni magát az amatőr szakágat ezzel a sprint versennyel. Eddig a túra versenyek általában két gyorsasági szakasszal működtek, a mostani szabályok szerint a sprint versenyek egy gyorsaságival, de hát visszaszokni, újra kezdeni ez egy jó alap” - mondta Krajcsik Zoltán „Pici bácsi”, társszervező.

Hosszan húzódott a szervizpark, ugyanis több mint hatvan nevezőt kellett elhelyezni. Ennek oka, hogy ezen a napon egyszerre két versenyt tartottak. A szervezésben a régi, helyi rallytúra szervezők és a Kisuji Auto MSE vett részt közösen, de nagyon sok ember és a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség is mögéjük állt.

„Az egyik az MNASZ Rallysprint bajnokságnak a keleti régióban ez a második futama. Ez egy újonnan indult bajnokság, itt egy kicsikét enyhébbek a technikai szabályok, tehát aki éppen szeretne majd feljebb lépni erről a szintről, szeretne egy országos rally bajnokságban elindulni, annak ez pont jó, egy ilyen előszobája az országos rally bajnokságnak. Illetve van egy amatőr rallytúra bajnokságunk. Erről azt kell tudni, hogy ez még enyhébb szabályozású, ők tényleg az ízig-vérig amatőr autósportolók. Nekik ez egy nagyszerű lehetőség, hogy ilyen körülmények között is ki tudják próbálni magukat” - emelte ki Darai Robin László szervező, a Kisuji Auto MSE elnöke.

Voltak versenyzők, akik egy tesztkörnek, a későbbi versenyekre való felkészülésnek tekintették ezt a futamot, de olyanok is, akik ráfeküdtek a szórakoztatásra. Több autós égette a színes gumikat a közönség kedvéért. Kovács Gergő a helyi versenyzők csapatát erősíti. Ez alakommal előfutóként indult. Érdekesség azonban, hogy édesapja is a volán mögé ült, így egy jó hangulatú családi versengés is színesítette a mezőnyt.

„Igazából mi most a nézőknek autózunk, tehát nem az időt nézzük, hanem elsősorban mondjuk úgy, hogy csúszkálunk. Egyébként volt már olyan, hogy apáék ellen versenyeztünk, nyilván megy a rivalizálás most is, tehát nézzük az időket, de hogy mondjam, ilyen családi hangulatban jó kicsit szívni a vérét a másiknak” - fogalmazott Kovács Gergő, versenyző.

A hazai pálya előnyét Kóródi Koppány és Kapás Attila párosa is kihasználta. Az autót és a szakaszt is rendben találták.

„Idén ezt egy ilyen kis csonka szezonnak fogjuk fel, mert Egerbe fogunk majd indulni még, az most lesz július közepén, utána a Miskolc rallyn, mert vannak terveink az idei év végére, esetleges autó csere, ezért ilyen csonka, de rendben van minden” - nyilatkozta Kóródi Koppány, versenyző.

Összesítettben a legjobb időt Gutai Marcell és Hajdina Martin párosa jegyezte. Az esemény bővebb összefoglalóját csütörtökön, az Ózdi Városi Televízió Apropó című magazinműsorának legújabb adásában láthatják.