Birtokba vették a kutyák az új futtatót
Fejlesztés
2023. jún. 22.

Birtokba vették a kutyák az új futtatót

Elkészült a kutyafuttató az ebtelepen. Az állatok óránkénti váltásban vehetik birtokba a területet, amit pancsoló medencékkel, gumiabroncsból készült játékkal és egy óllal szereltek fel.

Önfeledten pancsolt a kismedencében Soma, az Ózdi Állategészségügyi Telep lakója. Boldog, mert van helye szaladgálni, ugyanis már elkészült a kutyafuttató. A múlt hét közepén kezdték a terület elkerítését. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény egyik munkatársa hegesztette össze az elemeket.

Mostanra lefestették a kerítést és be is rendezték a területet a kutyáknak. A hűsölés miatt két kis medence, egy ól és egy gumiabroncsokból készült kúszó játék is helyet kapott, de tervben van még egy rámpa építése, valamint a bull típusú kutyák számára szeretnének köteleket felszerelni, amiket húzhatnak majd. A beruházást Fidrus Péter, a telep vezetője szorgalmazta, a szükséges anyagi forrást pedig az önkormányzat biztosította.

„Örülök neki, hogy sikerült keretet biztosítani a kifutó létrehozására és örömmel látom, hogy milyen jól érzi magát az a kutya, aki éppen kint van. Óránként-másfél óránként cserélik azokat a kutyákat, akik a kifutóban tölthetik a szabadidejüket és nem az örökös bezártságban. Látszik a boldogság a szemében és jó látni azt is, hogy az itt dolgozók milyen örömmel és hálával kezelik őket, és még több örömöt adnak ezeknek a bent élő állatoknak” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ebtelep többi lakója irigykedve nézi a kifutóban játszó szerencsést. Folyamatosan cserélik őket, de egyelőre csak egy állat lehet a területen, azt ugyanis még nem tudják a gondozók, hogyan viselkednének összeengedve. A kifutó azonban lehetőséget ad a megismerésükre. Nem csak az elkerített résszel, egy hatalmas medencével is gazdagodott a telep a közelmúltban.

„Amikor kiírtam az egyik közösségi oldalra, hogy szeretnénk ilyen kis pancsoló medencéket, akkor megkeresett valaki Szennáról, hogy van nekik egy nagyobb méretű, egy négy méteres medencéjük. Természetesen elfogadjuk szívesen, amit adnak, úgyhogy felállítottuk a nagy medencét is a kutyáink számára” - nyilatkozta Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

Korábban többször szerveztek már sétáltató napokat, ez azonban közel sem elég az állatok átmozgatására. Most ez a probléma is megoldódott. A gondozók a fejlesztések során a legkisebbekre is gondoltak. Ők most házilag készített ketrecekben hűsölnek, hamarosan azonban nekik is felállítanak egy 4x2.75 méteres kifutót, aminek az egyik fele napos, a másik pedig árnyékot adó tetővel lesz ellátva.