Folytatódik a hőközpontok kialakítása – A Zrínyi úton és az Újváros téren végeznek jelenleg munkálatokat a szakemberek
Fejlesztés
2023. jún. 22.

Folytatódik a hőközpontok kialakítása – A Zrínyi úton és az Újváros téren végeznek jelenleg munkálatokat a szakemberek

A Zrínyi úton és az Újváros téren zajlik jelenleg az új hőközpontok kialakítása, illetve a vezetékek cseréje. A projekt záró időpontja szeptember tizenötödike.

Lázasan dolgoznak a kivitelező cég emberei, hogy minél előbb a földbe fektessék a távhő új vezetékeit. A fejlesztés az előző évben elnyert pályázat segítségével valósul meg, melynek keretében már tavaly elkezdődtek a munkálatok. Akkor a Piac úton található távhővezeték került a föld alá, és több hőközpontot is kialakítottak. A beruházás célja, a hatékonyság növelése és hogy biztonságosabb szolgálatatást nyújtsanak az ózdi embereknek.

„Jelen pillanatban 12 darab hőközpont kialakítása zajlik. Tavaly 11 hőközpont került átadásra, itt voltak szolgáltatói hőközpont szétválasztások is. A Zrínyi úton és az Újváros téren zajlanak a munkálatok, majd a nyári hónapokban még a Vasvár úton folytatódnak ezek a munkák. Itt földmunkák is zajlanak, szigetelt ISO plusz primer lekötésű vezetékek kerülnek a földbe. Az itt élőknek a türelmét szeretnénk kérni” - nyilatkozta Varga Roland, az Ózdi Távhő Kft. IT vezetője, szolgáltatási üzemvezető helyettese.

Jelenleg a Zrínyi úton és az Újváros téren zajlanak a munkálatok, de a későbbiek folyamán a Vasvár úton is földmunkával járó fejlesztéseket végeznek majd. A projekt záró időpontja szeptember tizenötödike, de a kivitelező cég szakembereinek reménye szerint ettől hamarabb is megtörténhet az átadás.

„Jelen pillanatban az Ózdi Távhő korszerűsítési rekonstrukció kapcsán távhő hőközpont telepítése folyik, ez az Újváros téri helyszín, ahol a két tíz emeletes épületnek látjuk, hogy ami eddig egy hőközpontról üzemelt két épület, most külön hőközpontról fog üzemelni, és a távhő szekunder vezeték ki lesz cserélve primer vezetékre. A végleges projekt határidő szeptember 15. A közlekedés helyreállítása szempontjából egy két héten belül szeretnénk befejezni” - mondta Megyeri Ferenc, az Ózdi Energetikai Karbantartó és Szolgáltató Kft. műszaki vezetője.

A hőközpontok szétválasztása és kialakítása a biztonságosabb üzemvitel érdekében történik. A kültéri munkálatok mellett a Fűtőerőműben is zajlanak a fejlesztések, két darab gyors gőzfejlesztőt telepítettek, és kettő darab gőzkazánt alakítottak át meleg vizes kazánná. A keringető szivattyúk villamos átkötése is folyamatban van, ez a változó tömegáramra való átálláshoz szükséges. Informatikai és szabályozástechnikai bővítések is zajlanak. Ötven darab hőközpontot már monitoroznak a telephelyről és további húszat szeretnének még a nyári hónapokban becsatolni a rendszerbe. Ennek célja, hogy még magasabb szolgáltatást, gyorsabb reakcióidőt tudjanak kialakítani a városban.