Kitelepült a KEF, a kábítószer-ellenes világnap alkalmából
Város
2023. jún. 26.

Kitelepült a KEF, a kábítószer-ellenes világnap alkalmából

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából kitelepült a KEF, azaz az Ózdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum néhány tagszervezetével közösen a Városház térre.

Számos, szenvedélybetegség ellen küzdő szervezet tevékenykedik a városban. A KEF, azaz az Ózdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ezek jó részét összefogja. A tagszervezetek egy része ma délelőtt kitelepült egy sátorral a Városház térre. Ennek apropója, hogy június 26-a a kábítószer-ellenes világnap. Erre igyekeztek felhívni a járókelők figyelmét. Tavaly települtek ki először.

„Akkor úgy vettük észre, hogy erre a témára a város lakók fogékonyak, figyelmesek rá. Sokan idejöttek a sátorhoz, beszélgettek velünk, segítséget kértek, iránymutatást adtunk és a kollégákkal ahogy kiértékeltük ezt a tavalyi kampányt, úgy ítéltük meg, hogy ez jó és éppen ezért most idén is folytatjuk ezt. Mondhatjuk úgy, hogy ez már hagyomány, ez a második alkalom. Tehát idén is itt vagyunk a Városház téren” - mondta Szaniszló Károly, az Ózdi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

Szórólapokat, tájékoztató füzeteket kaptak a járókelők, amelyekből megismerhetik az intézmények munkáját, valamint a kábítószerek káros hatásait. Idősebbek és fiatalabbak egyaránt megálltak a standnál, hogy több információt szerezzenek a témában. A tagszervezetek közül jelen volt a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió is.

„Ózdi Új Esély Központunk szenvedély-és pszichiátriai beteg nappali ellátással foglalkozik, ezért kiemelten fontosnak tartottuk mi is a drogellenes világnapon való részvételünket. Az Ózd Petőfi út 33. szám alatt találhatnak meg minket az arra rászorulók, és négyszemközt személyesen is feltehetik kérdéseiket, illetve azt hogy milyen segítségnyújtásban tudjuk őket részesíteni” - hangsúlyozta Bobcsák Emese, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Ózdi Új Esély Központ igazgatója.

Kitelepült a Viola Közhasznú Alapítvány is, akik szintén kiemelten fontosnak tartották a megjelenést. Ők szenvedélybetegséggel küzdők számára nyújtanak alacsony küszöbű ellátást.

„A drogfüggőség mellett alkoholproblémákkal, étkezési problémákkal, akár munkamániával, de ami nagyon gyakran előfordul mostanában a fiatal korúaknál, a játékfüggőséggel és az internetfüggőséggel is foglalkozunk. Azért van szociálpedagógus kolléganő a körünkben. Ő inkább a gyerekek problémáit igyekszik kezelni” - emelte ki Simon Katalin, a Viola Közhasznú Alapítvány szociális munkása.

A város lakói érdeklődőek voltak a felhívással kapcsolatban. Kíváncsian sétáltak a pultokhoz és beszélgettek a szervezetek képviselőivel. Olyanok is megálltak, akik nem szenvednek semmilyen függőségben.

„Azért álltam meg a standnál, mert érdekel a munkájuk és a prospektus. Mindegyiket el szeretném olvasni és továbbadni. Én a nőtagozatnak az elnöke vagyok és a lányoknak is hasznos információt nyújthatok, ha elolvasom ezeket” - nyilatkozta Asztalosné Herpai Mária.

A szervezetek képviselői a nagy melegre való tekintettel egyébként vízzel és édességgel is készültek azok számára, akik betértek hozzájuk.