Kutatói munka
Kultúra
2021. szept. 22.

Kutatói munka

Megtartották a IX. Barkóság Konferenciát. Idén Szentsimonba érkeztek a résztvevők, akik több előadót is meghallgathattak.

A már hagyományosnak tekinthető Barkóság Konferenciát idén a Szentsimoni Művelődési Házban tartották meg. A Borsod, Nógrád, Gömör és Heves megye határvidékén élő néprajzi csoport múltját kutató szakemberek változatos témákkal készültek az esemény kilencedik állomására. A kora délután kezdődő program levezető elnöke dr. Paládi-Kovács Attila akadémikus, etnográfus volt. A jelenlévők elsőként Kovács Béla előadását hallgathatták meg.

„Az előadás témája az az önálló közigazgatású Szentsimonnak a története, ami gyakorlatilag 1944-től 1979. január 1-jéig tartott, a városhoz csatolásáig. A közbeeső időszaknak a fejlesztései, a lehetőségei és a buktatói is, mert olyanok is voltak” - mondta Kovács Béla, az Alapítvány Szentsimon Fejlesztésére elnöke.

Az előző, azaz a VIII. Barkóság Konferencia még 2019-ben volt, hiszen a járványhelyzet miatt azt tavaly nem tarthatták meg. A mostani előadók közt volt Molnár Dávid is, aki az I. világháború előtti évtizedek ózdi munkásmozgalmairól beszélt a hallgatóságnak. Ám a program első szakaszában a Szeleczky Zita élete & művészete című időszaki kiállítás is szerepelt a témák között. Dr. Paládi-Kovács Attila levezető elnökként vett részt az eseményen. A nyugalmazott egyetemi tanár fontosnak tartja, hogy az emberek ragaszkodjanak szülőhelyükhöz, közösségükhöz és igyekezzenek megismerni azt. Emellett örömét fejezte ki amiatt, hogy ezekre a rendezvényekre az ország távolabbi részeiből is ellátogatnak olyanok, akiknek van valamilyen kötődésük a térséghez.

„Annak örülök, hogy van itt egy olyan kis kör, egy alkotó értelmiségi kör, kutató értelmiségi kör, akik közül már többen egyetemi oktatók, docensek, levéltárosok, iskolaigazgatók. Nekik már nevük van, mert doktoráltak, megvan a PhD fokozatuk. Részt vesznek a tudományos életben, akár nemzetközi konferenciákon is” - emelte ki dr. Paládi-Kovács Attila, akadémikus, etnográfus.

A konferencia második részének előadói közt volt dr. Tengely Adrienn, dr. Horváth István és dr. Nagy Péter is. Dr. Alabán Péter történész pedig az új kutatói generációról beszélt. A szakmai program végén emellett a Studia Barkonum legújabb, hatodik kötetét is bemutatta.

„Folytatásra került az a barkóság történeti könyvjegyzék, vagy bibliográfia, amit most filmográfiával, tehát filmgyűjteménnyel is kiegészítettünk. Igazából azt tudom mondani, hogy olyan lektorált szakmai kiadványt vehet mindenki a kezébe, amit Paládi-Kovács Attilának a neve fémjelez” - fogalmazott dr. Alabán Péter, történész.

A több mint kétszázhatvan oldalas tanulmánykötet megszületésében Kovács Béla is jelentős szerepet vállalt. A munka pedig nem áll meg, hiszen a szakemberek az elkövetkező időszakban is szeretnék tovább folytatni történeti kutatásaikat.