Friss illat, kézműveskedés és levendulából készült tárgyak – így telt az idei „Szedd magad” levendula napok
Szabadidő
2023. jún. 30.

Friss illat, kézműveskedés és levendulából készült tárgyak – így telt az idei „Szedd magad” levendula napok

Idén is megszervezte „Szedd magad” akcióját az Ózdi Városüzemeltető Intézmény. A levendulakertbe sokan ellátogattak úgy a városból, mint a környező településekről.

Lilába borult a hegyoldal a Győzelem úton. Az itt található levendulakertet az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai gondozzák, akik évről évre meghirdetik a „Szedd magad” napokat. Az akció mindig sok embert vonz a területre.

„Idén harmadik alkalommal látogattam meg a levendulást. Én magam is nagy rajongója vagyok a levenduláknak, szeretek belőlük tárgyakat készíteni, díszeket, valamint a színük is nagyon megfog engem” - nyilatkozta Pataki Mara.

Aki szeretett volna hazavinni a virágból, a helyszínen vásárolhatott egy kis táskát, metszőollót azonban magának kellett hoznia. Az élményt a levendula sorok közt repkedő dongók és pillangók is fokozták. A rendezvény nem csak az ózdiak körében népszerű, hiszen a környező településekről is minden évben jönnek érdeklődők. Voltak akik nagyobb csoporttal, családosan vagy egy fotózás kedvéért látogattak el a területre. Kiss Lászlóné például unokáit is elhozta magával, de egyébként az upponyi kézimunka szakkör tagjaival érkezett.

„Én az ablakba fogom tenni, mert elűzi a rovarokat. Egy vázába minden évben rakok be az ablakba levendulát. Ezt nem is tudom, egy filmben láttam, hogy így működik és tényleg működik, úgyhogy ezért jöttem el” - mondta Kiss Lászlóné.

A felnőttek gyakran gyermekeikkel együtt jönnek. A kicsiknek most is készültek kézműves sátorral, ahol a már korábban leszedett levendulavirágokból készíthettek szebbnél szebb ajándéktárgyakat, dekorációkat. A napok lezárultával egyébként az ÓVI munkatársai lepik el a területet, hogy leszüreteljék a maradék virágot.

„Az itt dolgozók a „Szedd magad” napok után leszedik az összes levendulát a hegyoldalban. Egy része feldolgozásra kerül a varrodánkban, illetve a kreatív foglalkozások keretein belül, amit a Nagyvölgyi Állatsimogatóban szoktunk megtartani. A varrodában varrodai termékek készülnek belőle. Levendulás zsákok alkalomszerűen, karácsonyra, különböző rendezvényekre, különböző formában” - emelte ki Csernus Noémi, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője.

A varrodában készült apróságokkal egyébként a kertbe is kitelepültek, így lehetőség volt kézműves termékek vásárlására is. Lehetett kapni például különböző méretű manókat, táskákat, de illatzsákokból is válogathattak a résztvevők.