Alaposan ellenőrizzük lakásainkat, mielőtt elutazunk nyaralni
Hírek
2023. jún. 30.

Alaposan ellenőrizzük lakásainkat, mielőtt elutazunk nyaralni

Alaposan ellenőrizzük otthonainkat, mielőtt elutazunk. A közösségi oldalra feltöltött fotók is felhívhatják a figyelmet arra, hogy senki nem tartózkodik a lakásunkban.

Nagyon sokan indulnak a nyár folyamán útnak. Ki hosszabb, ki rövidebb időt tölt távol otthonától. Bár egyre többen osztják meg közösségi felületeken a vakációs terveiket, érdemes kétszer is meggondolni mit és hova posztolunk, mert veszélyeket rejthet.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság felhívja arra a figyelmet, hogy a nyár beköszöntével, ha mindenféleképpen posztolni szeretnénk a nagy közösségi oldalakon, azt már a nyaralásunk befejeztével tegyük, ugyanis nagy veszélynek van kitéve az üresen maradt ingatlanunk, hogyha mi nyaralni vagyunk, több száz kilométerre vagy több ezer kilométerre a házunktól. Ha mindenképpen posztolunk, akkor azt úgy tegyük, hogy valaki szomszédra vagy rokonra vagy családtagra rábízzuk az ingatlant, hogy az ne maradjon védtelen, vagy teljesen üresen. Itt nagyon sok olyan informatikai berendezés áll már a lakosság rendelkezésére, amivel a biztonságérzetet tudjuk növelni. Gondolok itt riasztó berendezésekre, teljesen egyszerűen telepíthető kamera berendezésekre, amit saját telefonunkról tudunk nézni, akár több ezer kilométer távolságból, és ha baj történik, vagy baj van, a rendőrhatóságot soron kívül tudjuk értesíteni” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Gondosan ellenőrizzünk mindent, mielőtt bezárjuk magunk mögött az ajtót. A kertből is érdemes elpakolni a könnyű műanyag kerti bútort, mert ezeket felkaphatja a szél, vagy könnyen eltulajdoníthatják.

„Bezárok mindent, tehát garázst, műhelyt, minden olyan dolgot, ahol érték van. Tehát igyekszem megelőzni azt, hogy esetleg hívatlan vendégek betoppanjanak és bármihez hozzáférhessenek. Jó szomszédaim vannak. Szoktunk egymásra figyelni. Tehát ha tudjuk, hogy a kolléga vagy a szomszéd elmegy pár napra, akkor azért ránézünk mi is a telekre mindennap, hogy nincs e probléma” - nyilatkozta Pintér György.

Ha van rá lehetőség kérjünk meg egy rokont, barátot vagy szomszédot, hogy nézzen át hozzánk, vegye ki a leveleket a postaládából és locsolja meg a virágokat. Így egyrészt hamarabb tud riasztani minket, ha valami baj történt, másrészről pedig elbizonytalaníthatja a betörőket, ha mozgást észlelnek az ingatlan körül.