Idén tizennyolcadik alkalommal rendezték meg Kissikátorban a falunappal egybekötött gombafesztivált
Szabadidő
2023. júl. 2.

Idén tizennyolcadik alkalommal rendezték meg Kissikátorban a falunappal egybekötött gombafesztivált

Tizennyolcadik alkalommal rendeztek gombafesztivált Kissikátorban. A főzőversenyen nyolc csapat mérte össze tudását. Az eseményt gyermekprogramok és koncertek is színesítették.

A program reggel nyolc órától a Siki Gomba Kupa Labdarúgó tornával indult, ezzel párhuzamosan a főzőverseny is kezdetét vette. A vállalkozó szellemű férfiak sörivó versenyen is megmérettették magukat. Az ünnepélyes megnyitón elsőként a település polgármestere, Kocsik László Csaba köszöntötte a vendégeket, az eseményt pedig Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg, aki elismerő szavakkal illette a települést és a rendezvényt is.

„Kissikátor az egyik olyan, ahol nem lehet átutazni. Ide csak be lehet jönni, melynek a szépsége rabul ejti az embert, és sokszor visszahívja őt és itt is tartja. Egy ilyen rendezvény mindig a Gombafesztivál, amely hol falunappal, hol falunap nélkül, de egy olyan fontos esemény az itt élők számára, amely nemcsak a helyiek, hanem a barátaik, rokonaik, ismerőseik számára is kiemelt és jeles nap. Miért? Mert együtt lehetnek. S higgyék el ebben a mai bolond világban talán az egyik legszebb gondolat az, hogy együtt lehetünk egy asztal mellett békésen, sörözgetve, beszélgetve” – mondta Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Az esemény szervezése a község képviselő-testületéhez, továbbá a Kissikátor Fejlesztéséért Alapítvány kuratóriumi tagjaihoz kapcsolódik, mely idén, 20 év után új elnökkel, alelnökkel és tagokkal bővült. A munkálatokból a település lakói is kivették részüket, a sátrak állításához már napokkal a rendezvény előtt nekikezdtek. A településen élők között nagy az összetartás, és vendégszeretetükről is híresek.

 „Mindig kegyes volt hozzánk az időjárás. De nemcsak annak köszönhető, hogy nálunk mindig sokan vannak, hanem annak is, hogy Kissikátorban vendégszerető emberek élnek, és ezt érzik azok is, akik ide jönnek. Mindenki szívesen jön Kissikátorba. Finom étkeket is kínálunk természetesen, meg lehet kóstolni a kissikátori vargánya gombát, és emellett a jó szórakozásnak, a kellemes beszélgetéseknek semmi akadálya nincs” – fogalmazott Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

A finom étkeket természetesen díjazták is. A főzőversenyen 8 csapat vett részt, az elkészült finomságokat pedig öt főből álló zsűri pontozta. Az első helyet az ózdi rendőrök zsebelhették be.

„Két étellel készültünk. Az egyik ételünk mandulás pontypatkó négyféle erdei gomba raguval és steak burgonyával. A második ételünk pedig csirkemelles-gombás ragu tócsnin tálalva. Úgy néz ki, hogy ez ízlett legjobban a zsűrinek, egyébként nagyon-nagyon finomra sikerült” - nyilatkozta Kiss Tamás.

A falunapon több amatőr művészeti csoport is bemutatkozott. Elsőként a Kissikátori Harmonika- és Népdalkör lépett színpadra, ezt követte a Kiskunhalasi Szilaj Citerazenekar előadása, majd a Szarkaláb Néptáncegyüttes műsorát tekinthették meg az érdeklődők. A rendezvényen természetesen a gyermekekre is gondoltak a szervezők. Pepe bohóc egy órán keresztül szórakoztatta a kisebbeket interaktív színpadi műsorával. A fesztiválra sokan kilátogattak. Voltak visszatérő vendégek, de akadt olyan is, aki először vett részt ezen a programon.

„Nagyon érdekesnek találom, én még nem voltam a környéken sem, úgyhogy ez nekem teljes mértékben újdonság. És kifejezetten Bunyós Pityu koncertjére jöttünk” - emelte ki Varga Mária.

A műsor Bunyós Pityu zenei produkciójával folytatódott, aki remek hangulatot teremtett, többen táncra is perdültek a színpad előtt. A felnőttek mellett a fiatalabb korosztály is élvezte a fülbemászó dallamokat.

„Nagyon jól érzem magam ezen a rendezvényen, és nekem a legjobb műsor a Bunyós Pityu volt, le is fotózkodtunk vele” - tette hozzá Hamar Zsófia.

Bunyós Pityu után késő délután a Nagyanyám Blues-A húzta a talpalávalót, majd az esti órákban a rendezvény sztárvendége, a Takáts Tamás Blues Band adott nagykoncertet. Aki pedig még ezután is szórakozni akart, az a hajnalig tartó Retro Disco-n mulathatta ki magát.