Rendhagyó tárlatvezetés, fáklyás felvonulás és kivetítés – így telt idén a Múzeumok Éjszakája Ózdon
Kultúra
2023. júl. 2.

Rendhagyó tárlatvezetés, fáklyás felvonulás és kivetítés – így telt idén a Múzeumok Éjszakája Ózdon

Más megvilágításban. Ezt a címet kapta a pénteki Múzeumok Éjszakája programsorozat. A résztvevők először a LégÓzdot, majd a múzeumot járták be közösen.

Sokan érkeztek péntek este a LégÓzd bejáratához. Városunkban már hagyománnyá vált, hogy kapcsolódunk a Múzeumok Éjszakája programhoz. Farkas Péter Barnabás az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője köszöntötte a megjelenteket és ismertette az est menetét, majd Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus néhány szóban összegezte, mi várja a különböző termekben a látogatókat.

„A csúcspont talán a kórház részleg, illetve az orvosi ellátást jelképező részleg lesz” – mondta Darvayné Vincze Tímea, az ÓMÉK – Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumpedagógusa.

Mindenki izgatottan várta, hogy elindulhasson befelé.

„Még sosem voltam ezelőtt itt, a keresztanyukámék tanácsára jöttem és örülök, hogy részt vehetek ezen a programon, szeretném megnézni a légópincét, mert ezelőtt, mint már mondtam, még sosem jártam itt” – nyilatkozta Farkas Lilla.

Idén külön koncepció alapján építették fel az eseménysorozatot, ami a „Más megvilágításban” elnevezést kapta. Farkas Péter Barnabás, múzeumi ágazatvezető annak idején zseblámpával fedezte fel a pincét, ezt az élmény szerette volna visszaadni kollégáival együtt a látogatóknak is.

„Jómagam is elemlámpa kíséretében fedeztem fel a tereket és az itt található eszközöket, amelyeknek egy része aztán bekerült a kiállításba és később, amikor már méltó kialakítást kapott ez a gyűjtemény, akkor elgondolkoztam rajta, hogy igen ezt meg szoktuk mutatni a hétköznapokon, viszont azt az élményfaktort, amikor elsőként az elemlámpa sugarában, mindenféle segítség nélkül a látogató maga fedezi fel azokat a kis apróságokat, akkor ez egyfajta élmény tud adni” – fogalmazott Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK – Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark múzeumi ágazatvezetője.

A látogatók tehát maguk fedezhették fel a termeket és a kiállítási darabokat elemlámpáik segítségével. A rendhagyó tárlatvezetés mindenki tetszését elnyerte. A kijárathoz érve fáklyát kaptak a kezükbe és a LégÓzd előtt gyülekeztek.

„Úgy gondolom, hogy a múzeum vezetése, illetve a tárlatvezetés mindig próbál újat mutatni, minden évben újabb programokat, újabb fejlesztéseket. Ez évről-évre izgalmas és én csak gratulálni tudok a munkájukhoz” – hangsúlyozta Szendrei Gáborné.

A résztvevők közösen indultak el az ÓMÉK – Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark területére. Itt folytatódott ugyanis a programsorozat másik fele. A látogatók itt is felfedezhették a tárlatot. Az utolsó állomás az udvar volt, ahol az épület falára különböző, archív fényképeket vetítettek ki. A cél a kellemes időtöltés mellett az volt, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, hogy milyen nagy értékek találhatóak városunkban.