Autómentes nap
Város
2021. szept. 23.

Autómentes nap

Több intézmény is csatlakozott az Európai Autómentes Naphoz. A rendezvény célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a közlekedés tudatos megválasztására.

A környezettudatosság jegyében telt a mai nap. Az Európai Autómentes Nap alkalmából városunk több intézménye is akciókat szervezett. Az Ózdi Árpád Vezér Általános Iskola, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulóinak a reggeli órákban egy okos közlekedéssel kapcsolatos programot szerveztek, ez azonban az eső miatt elmaradt. Ám a pedagógusok nem akarták, hogy kárba vesszen ez a nap, ezért különféle programokat találtak ki a fiatalok számára.

„Az autómentes napra készültünk, és mivel a gyerekek nagyon várták, ezért gondoltam azt, hogy Timikével beszélek, és mivel ők még nem jártak az Olvasóban sem és itt a Múzeumban sem, egy ilyen programot biztosítok a számukra” - mondta Vranovics Ilona, az Ózdi Árpád Vezér Általános Iskola pedagógusa.

A gyerekek régi közlekedési eszközökkel ismerkedhettek meg, amit nagyon érdekesnek találtak. Az Ózdi Árpád Vezér Általános Iskola épületébe egyébként gyalog mentek vissza. A pedagógusok ezzel is szerették volna erősíteni a fiatalokban a környezettudatosságot.

„A mozdonyok, meg az ilyen lovas eszközök, amik ott voltak, azok nagyon tetszettek” - nyilatkozta Farkas Péter Attila, az Ózdi Árpád Vezér Általános Iskola tanulója.

„Nagyon jó, hogy megnézhettük a mozdonyokat, hogy nincsenek kocsik, nekem ez nagyon tetszik” - fogalmazott Horváth Dzsesszika Daniella, az Ózdi Árpád Vezér Általános Iskola tanulója.

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanárai sem készültek fel az esőre. Így egy rögtönzött, rendkívüli testnevelés órát tartottak a gyerekeknek, amely során különböző játékokat, mozgásokat végezhettek. Ezt követően beszélgettek arról, hogy ennek a napnak mi is a jelentősége.

„Alapvetően mi benti programokkal nem készültünk. Nem számítottunk arra, hogy esni fog az eső, de miután a gyerekek tudták, hogy egy olyan programra fognak menni, ahol sok-sok mozgás van, úgy beszéltük meg, hogy akkor kapnak egy rendkívüli testnevelés órát. A tornatermet felszabadítottuk azoknak a gyerekeknek, akik ma ezen az autómentes napon részt vennének” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

Az iskolák mellett az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai is csatlakoztak az autómentes naphoz. Ez az alkalom egybe esett az Országos Balesetmegelőzési Bizottság által meghirdetett Biztonság Hete elnevezésű akciósorozattal.

„Kollégáim számos helyszínen közlekedésrendészeti akcióban vesznek részt. Ebben finn módszeres, ittas ellenőrzéstől kezdve drónos akcióig számos akció fog szerepelni. Viszont mi készültünk egy barátságos programmal is, felhívva a lakosság figyelmét az autómentességre. Mi ezen a napon azt fogjuk propagálni, hogy mindenki érkezzen autómentesen a munkahelyére. Én a magam részéről az Ózdi Rendőrkapitányság kollégáit is erre agitálom, és én is autómentesen érkeztem a mai napon a munkahelyre” - emelte ki dr. Varga László, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

Az ózdi egyenruhások több, a megyében tevékenykedő munkatársukat is megkérték, hogy vegyenek részt a kihívásban. Ezzel szeretnék a kollégák, és a város lakóinak is felhívni a figyelmét a környezettudatosság fontosságára.