Tanévzárót tartott a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány
Hírek
2023. júl. 4.

Tanévzárót tartott a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány

Digitális tanévzáró ünnepséget tartott a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány az Olvasóban. A végéhez közelít a „Válaszút” projekt.

Sokan foglaltak helyet az Olvasó Adorján Lajos termében a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány tanévzáró ünnepségén. 2018-ban indult el a „Válaszút-Komplex digitális program a sikeres életpályáért” nevet viselő projektjük Ózdon. A mozgalomba olyan hetedik és nyolcadik osztályos hátrányos helyzetű fiatalokat vontak be, akik a családból jövő támogatás és minta hiányában ki vannak téve a pályatévesztés, az iskolai kudarc és ennek kapcsán az iskolaelhagyás és munkanélküliség veszélyének. A szolgálat munkatársai végigkísérték a tanulókat a középiskoláig. 

„Ezt komplex módon próbáltuk segíteni. Egyéni módon is komplex volt, mert mentálhigiéné, pályaorientáció, szociális gondozás volt, és persze a pedagógiai fejlesztés is, ami segítette ezeket a fiatalokat. De nemcsak a fiatalokkal foglalkoztunk, hanem nagyon szoros együttműködés volt az iskolákkal. Szinte egy hidat képeztünk az iskolák és a szülők között, és nagyon szoros kapcsolatot ápoltunk magukkal a családokkal is” - emelte ki Bakos Zsuzsanna, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány „Válaszút” projektjének szakmai vezetője.

A kezdeményezés célja, hogy a diákok megfelelő szakmát válasszanak és be is fejezzék tanulmányaikat. A programban 120 tanuló vett részt, amelynek első szakasza idén zárul, így most ez a rendezvény kicsit a búcsú pillanata is volt, ám tervek vannak a jövőre nézve is.

„Folytatni szeretnénk a programot, hiszen a szeretetszolgálat elkötelezett abban, hogy az ózdi hátrányos helyzetű fiatalokat a jövőben is segítse. Most reményeink szerint nem csak köszönteni tudjuk a fiatalokat, de még kicsit tovább motiválni is arra, hogy ezt a munkát, amit elkezdtek, a mi munkatársaink, a mentoraink, azt folytassák, és ezeket a szép eredményeket, amiket elértek, akár tanulmányi eredmények, akár készségek elsajátítása kapcsán, ezt tudják folytatni majd a jövőben is” - mondta Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettese.

A nyitó áhitatot Pásztor Dániel a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke tartotta. A királyok második könyvéből idézett igét a megjelenteknek, amelynek lényege az volt, hogy a reménytelenség mocsarából csak akkor lehet kilépni, ha tekintetünket felfelé szegezzük, és az ég felé nézünk. A programon a „válaszutas” fiatalok is felléptek. Egy zenés, táncos produkcióval készültek a tanévzáróra. Az elmúlt esztendőkben számos helyszínen jártak a gyerekek, rengeteg mindent megéltek együtt. A legjobb pillanatokról készült képes összeállítást is bemutatták a résztvevőknek egy vetítés formájában. Méltó összegzésként pedig a legszorgalmasabb tanulókat is megjutalmazták. A nap sztárvendége Molnár Ferenc Caramel volt, aki a motivációs előadás mellett koncerttel is megörvendeztette az egybegyűlteket.