Jelentős egészségügyi kockázatokat jelent a nyári hőség
Egészség
2023. júl. 6.

Jelentős egészségügyi kockázatokat jelent a nyári hőség

Jelentős egészségügyi kockázatokat jelent a nyári hőség az egészségesek számára is. A fokozottabb vízvesztés a folyadék- és sóháztartás zavarát okozhatja, ami kiszáradáshoz vezethet.

Ilyenkor nyáron a nap melege, bár fordulatos időjárást tapasztalunk naponta, az egész szervezetünket próbára teszi. Jellemző ilyenkor a vérnyomás-ingadozás és az általános gyengeség, vagy rosszullét. Nagyon fontos odafigyelni magunkra, és a környezetünkben élőkre, hívja fel a figyelmet a szakember.

„A nagy meleg általában nagy hatással van az idősekre, a gyerekekre és csecsemőkre. Az egészséges szervezetet is megviseli. Ilyenkor kitágulnak az erek, és a magas vérnyomásos betegek szédülnek, ájulásszerű érzésük van. Nagy a kockázata a szívizom infarktusnak, illetve az agyi történéseknek is nagy a kockázata. A kiszáradás, hiszen a melegben nagyon hamar ki lehet száradni. Ami a legrosszabb, ami jöhet, a napszúrás, majd a hőguta, ami életveszélyes állapot. Itt említeném meg, hogy nagyon fontos a napi folyadék fogyasztása. Hangsúlyozom, hogy ne szénhidrátból és ne alkoholból álljon a napi folyadékfogyasztás. Egy-két litert minimum kell inni. A nehéz fizikai munka kerülése is nagyon fontos, a pihenés és a jól szellőző ruha. Sapka használata is fontos annak, aki a napon tartózkodik, de inkább ha lehet, ne tartózkodjunk sokat a napon” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Míg az egészségesek könnyebben alkalmazkodnak a meleghez, a betegek, pláne a szívbetegek megszenvedik a nyarat. A hőség hatására ugyanis az erek kitágulnak, ami a szokásosnál is jobban terheli a szívet.

„Szívbeteg vagyok és rosszul érzem magam tőle nagyon. Nagyon rosszul vagyok, negyvenkilenc a pulzusom ilyenkor. Nem jól érzem magam. Észreveszem az időjárást és ez a rossz” - nyilatkozta Radics Sándorné.

Jó tanács, hogy nagy melegben zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel akár többször is. Az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást, és lehetőleg éjjel szellőztessenek. Fontos megfogadni: ne ebben az időben teszteljük a határainkat, vagy próbáljunk ki extrém megterhelő sportokat, és ha lehet, tartsuk be az aranyszabályt: 11 és 15 óra között lehetőleg maradjunk az árnyékban.