Bemutató foglalkozások – Pedagógiai asszisztenst segítő munkacsoport alakításával igyekeznek enyhíteni a városban az óvónőhiányt
Oktatás
2023. júl. 6.

Bemutató foglalkozások – Pedagógiai asszisztenst segítő munkacsoport alakításával igyekeznek enyhíteni a városban az óvónőhiányt

Pedagógiai asszisztenst segítő munkacsoport alakításával igyekeznek enyhíteni a városban az óvónőhiányt. 25 pedagógiai asszisztensből, 12 tavasszal beadta jelentkezését a főiskolára.

A nemzeti köznevelési törvény szerint a fenntartónak minden évben döntenie kell az óvodai csoportok számáról, illetve a felvehető gyereklétszám növelésének lehetőségéről. Városunk önkormányzata a legutóbbi rendkívüli ülésen határozott arról, hogy a következő nevelési tanévben 46 csoport indítását engedélyezi, ez a szám egyébként megegyezik a tavalyival.

„Az intézménynek a vezetője kérte azt, hogy minden egyes csoportban legyen meg a 20 százalékkal történő növelésnek a lehetősége. Erre szintén a köznevelési törvény lehetőséget ad, és ehhez a testület ugye hozzájárult. Ennek az oka igazából az volt, hogy összességében 1120 férőhely van jelenleg az óvodáinkban, erre az 1120 férőhelyre 1155 gyermek jelentkezett, hogy ennyi gyereknek az érkezése várható, ami indokolttá teszi egyébként a csoportlétszámnak a növelését” - mondta Szaka Attila, köznevelési, művelődési és projekt ügyintéző.

Az emelés azért fontos, mert ha év közben további gyerekek szeretnének csatlakozni, akkor őket minden további nélkül fel tudják venni. Már most 99 százalékos a feltöltöttség. Ennek értelmében egy csoport 25 fős lehet, ahol 2 óvónő tevékenykedik. A június 29-i testületi ülésen a napirendhez kapcsolódóan az óvodapedagógusok helyzete is szóba került. A feltöltöttségi mutatók országos és városi szinten is igen alacsonyak. Az óvónők átlagéletkora pedig inkább a nyugdíjas kor felé tendál, nem igazán érkezik utánpótlás a főiskolákról és kevés a felvételiző is. Az Ózdi Városi Óvodák intézményvezető helyettese elmondta, hogy folyamatosan hirdetik az álláslehetőséget, de nem sok sikerrel járnak. Legutóbb egy szakképezett nyugdíjas óvónőt sikerült felvenniük, aki már munkába is állt az egyik tagintézményben. A hiányt pedagógiai asszisztensek bevonásával igyekeznek enyhíteni. Számukra indítottak egy programot, amely igen pozitív fogadtatásban részesült.

„Ebben az évben, a 2022/2023-as tanévben alakítottunk egy pedagógiai asszisztenst segítő munkacsoportot, ami azt jelentette, hogy minden hónapban, minden tagintézményünkben egy-egy óvónéni vállalt bemutató foglalkozást. Tehát hospitálásokra vittük a pedagógiai asszisztenseinket. Ezzel megpróbáltuk azt elérni, hogy kedvet kapjanak a szakmához, és ezt büszkén mondhatom, hogy elértük a célunkat, mert a huszonöt pedagógiai asszisztensünkből tizenkettő most, a tavaszi időszakban beadta jelentkezését az óvodapedagógiai főiskolára. Hát, hogy mennyit fognak belőle felvenni. Reméljük, hogy minél többet” - nyilatkozta Szádeczki Mónika, az Ózdi Városi Óvodák intézményvezető helyettese.

Ha beiskolázzák őket, akkor a gyakorlati helyük is biztosított lesz, amely könnyebbséget jelenthet számukra, hiszen egy mentorpedagógus mellett tanulhatnak és dolgozhatnak. Három év múlva pedig biztos állásuk lesz. Az Ózdi Városi Óvodák vezetői minden erejükkel azon vannak, hogy vonzóvá tegyék ezt a szép hivatást, és ehhez igyekeznek minden segítséget megadni.