Több mint tíz éve nem változtak a helyközi autóbuszjegyárak – A Volánbusz július elsejétől emelte a tarifát
Hírek
2023. júl. 7.

Több mint tíz éve nem változtak a helyközi autóbuszjegyárak – A Volánbusz július elsejétől emelte a tarifát

Emelkedtek a helyközi buszjegyárak. A Volánbusz Zrt. tíz éve nem változtatott tarifát. Az ország és vármegye bérletek megvásárlásával sokat spórolhat az utazóközönség.

A helyközi közösségi közlekedési közszolgáltatásokat megrendelő Építési és Közlekedési Minisztérium rendelkezése alapján a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt változtak a díjtarifák július elsejével. Tíz kilométer távolságig a korábbi 250 helyett 400 forintba kerül egy teljes árú, egy útra szóló menetjegy. Efelett pedig 5 kilométerenként 50 forint emelés tapasztalható, vagyis 25 és 30 kilométer közti távolságra már 600 forintot kell fizetnünk. Az ettől hosszabb útra szóló menetjegyek, illetve bérletek ára változatlan maradt. Az 50, 90, vagy 20 és 33 százalékos kedvezményt tartalmazó jegyek ára a drágulással összhangban módosult.

„A jegyek árának emelkedése elég sok ismerősömet felháborította, de én úgy gondolom, hogy évek óta nem emelkedtek ezek az árak, az üzemanyag árak viszont a többszörösükre mentek fel. Én már nagyon régóta sejtettem, hogy egy ilyen következni fog. Viszont szerencsére van a vármegye bérlet, ami azért valamilyen szinten megoldást nyújt ezekre a problémákra” - mondta Nyírő Gergő Bálint.
 
„Ameddig iskolába jártam én személy szerint nagyobb távon utaztam, így úgy tartottam jobbnak, ha megveszem a jegyet, de amióta bekerült ez az új bérletrendszer inkább praktikusabbnak tartom azt megvenni, hiszen nekem diákkedvezménnyel csupán kétezer forint és többet utazok vele, mint általában” - nyilatkozta Pataki Mara.

A legtöbb diák és egyetemista kihasználja az országbérlet nyújtotta lehetőségeket. Ma is találkoztunk olyan fiatalemberrel, aki igénybe veszi ezt a szolgáltatást. Pásztor Kristóf véleménye szerint a térségünkben élőkre a jegyáremelkedés további terheket ró.

„Szerintem ebben a régióban ez sokakat nem feltétlen pozitívan fog érinteni, tekintve hogy a jövedelmek nem feltétlen növekednek egyenlő arányban például a jegyárakkal, de az országbérlet és a vármegye bérlet szerintem ilyen szempontból a diákoknak abszolút jó lehetőség, sokkal olcsóbban lehet így utazni, illetve a felnőttképzésben, vagy a munka világába is egy pozitív dolog lehet, mivel így olcsóbban utazhatnak, ha ki tudják használni a lehetőségeit” - fogalmazott Pásztor Kristóf János.

A Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága felé levelet fogalmaztunk meg a témában, akik arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy már rég nem emeltek árat ezért vált szükségessé a változtatás. Emellett vállalatuk is kifizetődőbb megoldásként tekint az új rendszer bevezetésére.

„A helyközi közlekedés díjtételei a jelenlegi tarifaemelést megelőzően több mint 10 évig nem változtak. A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kedvező alternatívát kínálhatnak a kilométer-alapú díjtermékek mellett: az új bérlettípusokkal korlátlanul lehet utazni az egyes vármegyéken, illetve az országon belül a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV (a héveken Budapest határáig) és a GYSEV helyközi járatain” - áll a Volánbusz Zrt. tájékoztatójában.

Több ezer, de akár több tízezer forinttal csökkenhet a családok havi közlekedési ráfordítása, amennyiben a szülők és a gyerekek is rendszeresen ingáznak a munkahelyük, illetve az iskolájuk és az otthonuk között, de hétvégi kiránduláshoz, rokonlátogatáshoz is igénybe vehetik ezeket a bérleteket. Az ország- és vármegyebérletekkel kapcsolatos tudnivalókról az orszagberlet.hu oldalon lehet tájékozódni.