Sport, hagyományőrzés, közlekedési ismeretek, kézműveskedés – Széles a kínálat az ÓTSZEGYII Erzsébet-táborában
Szabadidő
2023. júl. 10.

Sport, hagyományőrzés, közlekedési ismeretek, kézműveskedés – Széles a kínálat az ÓTSZEGYII Erzsébet-táborában

Negyven diák töltheti hasznosan szabadidejét az ÓTSZEGYII Erzsébet-táborában a héten. A szervezők már az első turnus első napján is sok izgalmas programmal készültek a gyerekeknek.

Némethné Bartha Evelin rendőr őrnagy, az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának körözési előadója látta el hasznos tanácsokkal interaktív formában az Erzsébet-tábor résztvevőit a Család és Gyermekjóléti Központ Közösségi Házának udvarán. Kollégájával egy szituációs játékkal egybekötve magyarázták el, hogy mi a teendő, ha egyedül vagyunk otthon. Nagyon fontos, hogy körültekintően járjunk el, és ne engedjünk be senkit a lakásba, akit nem ismerünk. Ilyen és ehhez hasonló figyelemfelhívó tanácsokat hallhattak ma a fiatalok, de baleset és bűnmegelőzésről is képet kaphattak, valamint a közlekedési szabályokról is szó esett.

A forgalomirányító jelzőtáblák és rendőri karjelzések témakörével társasjáték formájában is megismerkedhettek a diákok. Akadtak olyan fiatalok, akik a szabályok betartásával kapcsolatban teljesen felkészültek voltak.

„Azokat hallottam, amelyekről eddig még nem tudtam, de igazából mindent tudtam. Már majdnem mindent tudtam a rendőri dolgokról, de amiket ők mondtak, még nem tudtam” - mondta Szabó Zoltán.

Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény idén három táborra is pályázatot nyújtott be és mindhármat támogatta az Erzsébet Alapítvány.

„A Család és Gyermekjóléti Központ felügyelete alatt zajlik negyven gyermek részvételével a táborunk, kifejezetten dolgozó szülők gyerekeinek lett meghirdetve, tehát a városban olyan szülőket kerestünk meg, akik dolgoznak, és nehézkes megoldani a nyári szünetben a gyerekek felügyeletét. És ezek a gyerekek vannak itt most egész héten a táborunkban, illetve augusztus első és második hetében is lesz egy egy-egy hét Erzsébet-táborunk” - nyilatkozta Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII igazgatója.

Mindössze heti ötszáz forintos ráfordításért cserébe, napi négyszeri étkezést is biztosítanak a gyerekeknek. A lehetőségre az általános iskolás korosztály jelentkezését várták elsőtől nyolcadik évfolyamig. A tábor nagyon népszerű, sokan visszajárnak. A segítők is arra törekednek, hogy mindenki szép emlékekkel térjen majd haza.

„Zömmel olyan gyermekek vannak a táborban, akiket már korábbról is ismerek, akár az úszás oktatáson, vagy pedig az iskolai munkámon keresztül, úgy gondolom, hogy nem lesz velük probléma, hiszen mindenki nagyon jól nevelt és rendes gyerek, a programok nagyon színesek, bár óriási meleget jósolnak a hétre. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy mindenki jól fogja magát érezni” - fogalmazott Schifter Tamás, a Család és Gyermekjóléti Központ szociális segítője.

Ma délelőtt az Ifjúsági Parkban is biztosítottak hasznos, érdekes elfoglaltságokat számukra. Akiknek kedvük volt gyöngyökből készíthettek karkötőt, a sport jegyében focizhattak, tollasozhattak. Délután a tűzoltóságra látogattak a tanulók. A heti tervben szerepelnek még sorversenyek, strandolás, kirándulás Szilvásváradra, látogatás a múzeumba. Ezek mellett a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület, valamint a Kék Csillag Segítőkutyás Egyesület mindennapjaiba is betekintést nyerhetnek a résztvevők.