A nyár beköszöntével egyre többen választanak otthonra kerti medencét
Szabadidő
2023. júl. 10.

A nyár beköszöntével egyre többen választanak otthonra kerti medencét

A nyár beköszöntével egyre többen választanak kerti medencét városunkban is. Vásárlás előtt azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni.

Javában tombol a kánikula, mindenki vízközelségre vágyik. Gyors megoldást jelenthet saját kertünkben egy medencében hűsölni. Mielőtt túlságosan kiköltekeznénk fontos néhány szempontot figyelembe venni. Alapvetően három medencetípus érhető el. A puhafalú, felfújható medencék előnye a könnyű telepíthetőség és a gyors összerakás. A merevfalú és fémvázas szerkezeteknél időigényesebb a felállítás, cserébe nagyobb a mélységük és tartósabbak. A felfújható peremű medencék olcsóbbak, de általában 1-2 szezont bírnak ki. Ezek mellett már a lakosság számára is elérhetőek a felfújható masszázsmedencék. Mindenképpen mérlegeljünk, hogy hány fő fogja egyszerre használni a medencét, mekkora szabad helyünk van és milyen összeget szánunk rá.

„Olyan szempontok szerint választottuk, hogy árban is elfogadható volt, és a család, az unokám is ha jön, pancsolni tudjon benne, úgyhogy ne legyen túl mély. De azért ha belemegyünk négyen, öten, vígan elférjünk benne, és hogy a kertben is elférjünk tőle” - nyilatkozta Prokk László.

Megvásárlás után ügyelni kell a megfelelő elhelyezésre. A medencét sík és stabil területre ajánlott felállítani. Érdemes vastag fóliát, esetleg szőnyeget alá lefektetni. A medence rendszeres karbantartást és odafigyelést igényel, ami egyrészt a higiéniai szempontokat jelenti, másrészt a tárolást és a fenntartást. A nagyobbaknál ajánlott egy keringető berendezésre is beruházni. Az éjszakai tároláshoz érdemes takarófóliát beszerezni, ami megakadályozza a gyors piszkolódást, valamint mérsékeli a hőveszteséget is. A víz pH értékére érdemes folyamatosan figyelni, erre hívja fel a figyelmet Losonczi László, az Ózdi Sport -és Élményközpont Nonprofit Kft. műszaki vezetője.

„A medencefeltöltésnél átlagosan mindig a pH sokkal magasabb, 7,8-8 között szokott lenni. Ez a pH tartomány már abszolút nem jó a többi vegyszernek, mert olyankor a klór, a fertőtlenítő hatása olyankor már nem aktív. Ezért van a strandvíz is 6,5 és 7,5-ös pH tartomány között. Én mindenkinek a hetes semlegeset szoktam a legjobban ajánlani, mert olyankor ha van egy kis elmozdulás lefele vagy felfele, még akkor is a tartományban benne marad. Ez szokott általában a legnagyobb probléma lenni” - nyilatkozta Losonczi László, az Ózdi Sport -és Élményközpont Nonprofit Kft. műszaki vezetője.

A pH értékét nem elegendő csupán a medence feltöltésekor megmérni. Érdemes 2-3 naponta tesztcsíkkal ellenőrizni, hiszen a magas pH a víz opálosságát, zöldes elszíneződését okozhatja. A nagyobb áruházakban kapható medencéket hetente egyszer ajánlott algagátló tablettával is ellátni. A nyári szezon végeztével fertőtlenítsük és alaposan mossuk át zsíroldó tisztítószerrel. Száradás után összehajtva, eredeti csomagolásában, vagy egy nagyobb dobozban tároljuk hűvös, naptól védett helyen, hogy az elkövetkezendő években ismét boldogan csobbanhassunk bele az enyhülést hozó hűs vízbe.