Elkezdődött az antennák áttelepítése az új toronyra a Drótos-tetőn
Fejlesztés
2023. júl. 10.

Elkezdődött az antennák áttelepítése az új toronyra a Drótos-tetőn

Elkezdődött az antennák áttelepítése az új 56 méter magas toronyra a Drótos-tetőn. A kivitelező még a népszerű pihenőhelyre vezető út aszfaltozása előtt szeretné befejezni a munkálatokat.

Ma elkezdődött az antennák áttelepítése a Drótos-tetőn. A közelmúltban az Antenna Hungária Zrt. beruházásában egy új 56 méteres torony épült, ami magasságban és kapacitásban is több lehetőséget biztosít a korábbiakhoz képest. Az évek során a szolgáltatók részéről már egyre nagyobb igények jelentkeztek és a régi torony már nem bírt el annyi terhelést. Bár azt is megerősítették korábban, de tovább már nem lehetett. Így a cserét tulajdonképpen gazdasági szempontok indokolták, valamint egyszerűbbé válik a karbantartás is a későbbiekben. Az első antennákat ma délelőtt el is kezdték felhúzni a magasba. Először a szükséges szerszámokat erősítették a kötélre, majd következtek az egységek kettesével. A folyamat sokrétű és nagy odafigyelést igényel, ezért is terveztek meg mindent alaposan. A korábbiakban már mindent előkészítettek, átterhelni azonban csak a használatbavételi engedélyeztetést követően lehetséges. Ez egy 10-15 perces művelet lesz, hiszen tulajdonképpen csak a berendezések kimenetelén szükséges a kábelvégeket kicserélni. A munkálatokkal mindenképpen szeretnének augusztus végére végezni, de legkésőbb szeptember elejére, hiszen akkor kezdődik a Drótos-tetőre vezető út aszfaltozása és az új utat már nem szeretnék terhelni a munkagépekkel.

„A torony szerkezetileg teljesen elkészült, alkalmas az antennák fogadására. Ez az, amit most kezdünk meg. Elsősorban a tulajdonosnak az antennái, tehát az Antenna Hungáriának az antennái kerülnek föl. A DVB-T antenna ez ugye a földi műsorszórást biztosítja, televíziósat, illetve az FM antennarendszer, ez pedig a rádió adást biztosítja” - mondta Kreicsi Bálint, a Nordtechnik Kft. ügyvezető igazgatója.