Táncoktatás kezdőknek
Kultúra
2021. szept. 27.

Táncoktatás kezdőknek

Kezdőknek tartanak néptáncoktatást a Szabad Szombat Táncegyüttes vezetői. Sok ember kereste meg őket azzal a kéréssel, hogy szervezzenek több táncházat.

Több alkalommal is felkeresték már a Szabad Szombat Táncegyüttes vezetőit azzal a kéréssel, hogy tartsanak sűrűbben nyílt, táncos alkalmakat. Az emberek kedvelik azokat az eseményeket, ahova kimozdulhatnak és kötetlenül táncolhatnak. Eddig azonban ez a kezdeményezés nem tudott megvalósulni, mert nem volt olyan hely, ahol össze tudtak volna gyűlni, valamint a csapat tagjainak az ideje is szűkösnek bizonyult.

„Többek között beleszólt a pandémia is, nem tudtuk, hogy hogyan induljunk el. Most egy kicsikét szabadabb, jobban át lehetett gondolni ezt az egészet, és idáig fajult a dolog, hogy itt tartunk” - mondta Balog Zoltán, a Szabad Szombat Táncegyüttes elnöke.

Első alkalommal a táncegyüttes próbájába tekinthettek be az érdeklődők. Ekkor láthatták, hogyan zajlik a felkészülés és a tanulás, valamint hogy gyakorlással hova lehet eljutni. Az összegyűltek kezdetben megismerhették a férfi és női viseletet, majd átvettek néhány alaplépést. A későbbi alkalmakra sok más újdonsággal is készülnek.

„Megpróbálunk a saját tájegységünkön belül maradni, gömör és a barkósági táncokat próbáljuk meg elsőnek megtanítani az embereknek. Hogyha valaki esetleg elmegy egy lagziba, vagy egy táncházba vagy bárhová, akkor meg tudjon mozdulni. Sok ember azért nem táncol például a lagziban sem, mert azt hiszi, nem tud két normális lépést megtenni. Mi ezt próbáljuk kiküszöbölni” - nyilatkozta Bagi Roland, a Szabad Szombat Táncegyüttes művészeti vezetője.

Első lépésként a csárdást és a friss alapokra való mozgást szeretnék megtanítani. Ha ez már mindenkinek megy, moldvai- és körtáncok következnek majd. Úgy vélik, ezeknek a táncoknak jó közösségépítő ereje van és remélik, idővel egyre többen csatlakoznak majd ezekhez az alkalmakhoz.