Még lehet jelentkezni az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola felnőtt képzéseire
Oktatás
2023. júl. 11.

Még lehet jelentkezni az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola felnőtt képzéseire

Még lehet jelentkezni az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola felnőttképzéseire, de a szakmai gyakorlat is most zajlik az iskolában.

Jelenleg is zajlik az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában az úgynevezett egybefüggő szakmai gyakorlat. Ez két csoportot érint az intézményben a hegesztőket és a cukrászokat, akik a tizedik évfolyamot végezték el, illetve azokat a tanulókat, akik a duális képzésben részesülnek szakmai munkaszerződés keretében. Mindeközben az iskola már készül a következő tanévre. Az úgynevezett közismereti tartalom nélküli felnőttképzéseket hirdeti.

„A szakképzési törvényhez készült végrehajtási rendeletben gyakorlatilag annyi újdonság van, hogy a kizárólag felnőttképzésben szervezett képzések esetében az alapfokú végzettség szükséges. Korábban 10 osztályt kértünk, ilyen képzéseket hirdetett meg az iskola. A korábbi két év helyett másfél évben hirdetik meg a szakácsot a hegesztőt, az ipari gépészt, valamint a gépész CNC forgácsolót. Várjuk továbbá a jelentkezőket kétéves villanyszerelőre, vagy akik már szakmai végzettséggel rendelkeznek a kétéves érettségire felkészítő szakaszra” - emelte ki dr. Alabán Péter, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

Dr. Alabán Péter elmondta: egyre többen látják, hogy szakmát kell tanulni. Érdemes váltani a piacképes, keresett és jól megfizetett foglalkozásokra. A hegesztő, a villanyszerelő ezek közé tartozik, de ha a vendéglátás területét nézzük, különösen a nyári szezonban idegenforgalmi területeken a szakácsokat, pincéreket legalább ugyanolyan mértékben keresik. Ezeket a lehetőségeket megtalálják a tanulni vágyók, hiszen az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában oktatják a hiányszakmákat. Gangl Norbert már harmadik éve vesz részt nyári gyakorlaton az iskola tanműhelyében. A hegesztés csínját-bínját tanulja. Azt mondja, mindig is ezt a mesterséget szerette volna tökéletesen megtanulni.

„Itt most egy hónapja vagyunk nyári gyakorlaton és igazából nagyon jó. Összetett a gyakorlat és tanítják azt, amit kell. Az elején megkezdtük avi hegesztéssel, aztán CO2 eljárást tanultuk meg. Közben volt darabolás, csövet vágtunk, vasat vágtunk és a szükséges dolgokat csináltunk, ami igazából jó volt” - nyilatkozta Gangl Norbert.

Csóka Dominik bátyja is az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában végzett, így a fiatal fiúnak példát mutatott a testvére. Ő is hegesztést tanulja.

„Igazából engem nagyon sokat tanított ez az iskola, ahogy bejöttem. A legelső napon kezdve már tanultam mind a tanároktól, mind a gyerekektől. Engem az egészben az fogott meg, hogy itt nincs megállás, itt csinálni kell, és nagyon oda kell figyelni mindenre. A kézügyesség is fontos benne. Az odafigyelés legjobban, a szorgalom és az, hogy szeresd, amit csinálsz, mert ha nem szereted, akkor igazából nincs értelme csinálni” - mondta Csóka Dominik.

Márton Szabolcs már kiskorától kezdve szeretett volna cukrász lenni. Családjában is többen gyakorolják ezt a szakmát, de a mesterséget az iskolában sajátította el.

„Igazából nagyon kezdőként kezdtem, amit tanultam, azt mindent itt tanultam. Otthon pedig hetente kétszer sütök, vagy egyszer” - fogalmazott Márton Szabolcs.

Akik az iskola által kínált felnőttképzési lehetőségek közül szeretnének választani, azoknak augusztus 18-ig várják a jelentkezésüket. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálatnak meg kell felelni, majd jöhet a beiratkozás. Heti három délután zajlik majd a képzés.