Városunkban is visszaesés figyelhető meg a tanulóvezetők számában
Hírek
2023. júl. 13.

Városunkban is visszaesés figyelhető meg a tanulóvezetők számában

Városunkban is csökkent idén a tanulóvezetők száma. A visszaesés valószínűleg az áremelkedéseknek köszönhető. Egy B kategóriás jogosítvány megszerzése alaphangon 350.000 forintba kerül.

Az áremelkedések következtében országszerte csökkent a tanulóvezetők száma, helyenként 30-40%-os visszaesés is megfigyelhető a jelentkezések számában. Az elméleti képzés és egy-egy gyakorlati óra ára iskolánként eltérő lehet. Palotai István azt mondja, hogy idén körülbelül 350-360 ezer forintba kerülhet egy B kategóriás jogosítvány megszerzése, ám ezt az árat több tényező is jelentősen befolyásolhatja.

„Nálunk is ebben az évben jelentősen csökkent a személygépkocsi vezetői tanfolyamra jelentkezők száma, valószínűleg a költségek növelése miatt, de nálunk a költségek nem emelkedtek olyan szinten, mint egyes hírekben lehetett olvasni. Ez azt jelenti, hogy tavaly olyan 325-330 ezer forintért lehetett egy vezetői engedélyt szerezni B kategóriából, ez idén olyan 355-360 ezer forintba kerül. Természetesen költségbefolyásoló tényező az is, hogy milyen sűrűn akar vezetni, illetve milyen típusú autón, mondjuk egy Dacián, vagy egy Audi A4-esen. Illetve költségbefolyásoló tényező az is, hogy elsősegélyből kell-e vizsgáznia vagy nem, mert ha van szakirányú végzettsége, vagy már vizsgázott egyszer, akkor ez költségcsökkentő tényező lehet” - mondta Palotai István, a Palotai Autósiskola vezetője.

Ezek az árak első sikeres vizsgákra értendőek, ha valakinek pótóra, vagy pótvizsga szükséges, az tovább emeli az összeget. Sok fiatal igyekszik mielőbb letenni a vizsgákat, számukra egyfajta álom a vezetői engedély megszerzése. Váradi Áhimot szülei támogatják ebben, elméletben jól szerepelt, már lelkesen készül a gyakorlati órákra.

„A 30 óra a kötelező, és ha az oktató úgy látja, hogy még neked nem megy, még bővítheti is, de a 30 óra úgy van, hogy 29 órát tanulsz, vezetsz, és a harmincadikon pedig vizsgázol. Az első 10 órát kell azt hiszem befizetni, ez 80 000 forint” - nyilatkozta Váradi Áhim, tanulóvezető.

Az elméleti tananyag több modulból áll össze, ami egy vizsgával zárul. Ezt követik a gyakorlati órák, majd a forgalomban is számot kell adni tudásunkról. A vezetési óraszám egyénenként változó lehet. Ez nyolcezer forintos óránkénti árral számolva is mutatja, hogy igencsak a zsebünkbe kell nyúlni. Talán könnyebb a helyzet, ha valaki előtte gyűjtöget.

„Nálunk a lányom szeretett volna nagyon vezetni tanulni, nem erőltettük a dolgot, és amint lehetett, beírattuk egy iskolába. Megmondom őszintén rászántuk a pénzt, tehát mivel annyira szerette volna, hogy legyen jogosítványa, nyilván gyűjtöttünk, készültünk rá, hogy vezetni fog tanulni, de sajnos el kell fogadnunk ezt, hogy mi mennyibe kerül” - fogalmazott Csrefkó-Alexa Mónika, szülő.

Egyébként egyre több lehetőség nyílik a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára. A tervek szerint ősztől már személyautóra érvényes jogosítvánnyal is lehet valaki buszsofőr, tehát szerezhet D kategóriás jogosítványt. Korábban ehhez egy C kategóriás vezetői engedélyre is szükség volt, amellyel tehergépkocsit lehet vezetni.