Van, aki ittasan ül volán mögé – Közel hatszázkilencven gépjárművezetőt ellenőriztek a legutóbbi finn módszeres akcióban a helyi egyenruhások
Rendőrség
2023. júl. 18.

Van, aki ittasan ül volán mögé – Közel hatszázkilencven gépjárművezetőt ellenőriztek a legutóbbi finn módszeres akcióban a helyi egyenruhások

Több mint hatszáznyolcvan gépjárművezetőt ellenőriztek a legutóbbi finn módszeres akció során a helyi egyenruhások városunkban. Két ittas sofőrrel szemben intézkedtek.

Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai folyamatosan jelen vannak az utakon. 2022-ben indult egy fokozott ellenőrzés sorozat, amely kifejezetten a balesetek megelőzésére irányul, ilyenkor azokat a gépjárművezetőket igyekeznek kiszűrni a forgalomból, akik a legnagyobb kockázatot jelentik. Az ittas vezetőkre nagy hangsúlyt fektetnek. Az egyik legjobban bevált módszer a finn típusú, amelynek lényege, hogy egy adott útszakaszon az összes sofőrt kiterelik a forgalomból és meg kell fújniuk a szondát. Az alkoholfogyasztás ellenőrzése csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, azonnal továbbhaladhat, míg pozitív eredmény esetén félreállítják, és eljárást indítanak vele szemben.

„Jellemzően a múlt heti ellenőrzésbe 686 gépjárművezetőt tudtunk leellenőrizni. Ebben két ittas járművezetővel szemben intézkedtünk, közigazgatási bírságot szabtunk ki, illetve büntetőeljárást kezdeményeztünk természetesen a légalkohol mérés mértékétől függően. Azért érdemes, már csak a balesetek bekövetkezése szempontjából is ezekre a kockázati tényezőkre odafigyelni. Magyarországon zéró tolerancia van, egyáltalán nem szabad szeszes italt fogyasztani vezetés előtt, és hát a vezetői engedély azonnali bevonásával jár és a bíróság a járművezetéstől egészen biztosan eltiltja az illetőt egy-egy ilyen cselekmény miatt” - hangsúlyozta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Ilyen finn módszeres razziára legközelebb július 21-én, pénteken kell számítani több helyszínen is egy-egy óra időtartamban. Este hat órától a Piac útról terelik ki majd a járművezetőket. Kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök használatára. A biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak alkalmazását vizsgálják az egyenruhások minden héten. Rajhóczki Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagy hőség negatív hatással van a koncentrálóképességre, hamarabb elfáradunk, ezért érdemes ilyenkor a szokásosnál is jobban odafigyelni a hidratációra.

„Ásványvizet rakunk be a gyerekeknek. Nekünk le van sötétítve otthon az autó. Letakarom, hogy ne egyből a melegbe üljünk be az autóba. Az induláskor pedig a klímát nem teljesen kapcsoljuk fel, mert kiszálláskor nem jó, főleg a gyerekeknek. Megfáznak, úgyhogy 22-23 fokra szoktuk a klímát kapcsolni” - mondta Germuska Attila.

Ügyeljünk arra is, hogy sem gyermekünket, sem háziállatunkat ne hagyjuk ilyenkor bezárva az autóban, ugyanis az utastérben sokkal melegebb a levegő és ez akár fulladáshoz is vezethet.