75 lovas vágott neki idén a XIII. Görgei Emléktúrának.
Kultúra
2023. júl. 21.

75 lovas vágott neki idén a XIII. Görgei Emléktúrának.

Idén is megemlékeznek a dubicsányi csatában elhunytakról a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai. Immár tizenharmadik alkalommal ültek lóhátra a Görgei Emléktúra apropójából.

Határon túlról és az ország minden szegletéből érkeztek lovasok, hogy tiszteletüket tegyék és együtt ápolják a hagyományokat. A nyitó igeliturgiát Talián Zoltán diakónus celebrálta.

A Szent Simon és Júdás Apostol templomában kezdődött a reggel a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai számára. Ma indult el ugyanis a XIII. Görgei Emléktúra, amelyre határon innen és túlról is számos lovas érkezett. A szokásokhoz híven mindenki tábori igeliturgián vett részt, amelyet Talián Zoltán diakónus celebrált.

„Isten mindig ott áll mögöttünk. Mindig oda áll és támogatja a nemes kezdeményezéseket, amilyen a tiétek is, a gömöri hagyományőrző egyesületé. Odaáll a ti vándorlásotok mögé is és segíti életeteket, segíti azt, hogy a célt, a hagyományőrzést huszáraink, honvédeink nemzetápoló törekvését ti vigyétek tovább a jövő nemzedékének.” - mondta Talián Zoltán, diakónus

A templommal szemközti, füves területen gyülekeztek és készítették fel lovaikat az indulásra. Tavaly hosszabb utat tettek meg, így idén Ózd közelében egy rövidebb távot választottak. A vendégek nagyon kedvelik ezt a terepet. Többen érkeztek az Alföldről. Nekik kifejezetten tetszik a hegyvidéki táj.

„Ilyenkor mindig egy kicsit feszült a hangulat, tehát még mindenki úgy az elején van, bennük van ez az egészséges drukk, hogy minden jól sikerüljön, de aztán ahogy úgy telik a nap, összeáll minden, kicsit összeszoknak a lovak, lenyugszik mindenki, akkor utána azért a mosoly jobban megjelenik az emberek arcán és akkor utána elkezdenek örülni egymásnak és akkor halljuk, hogy már beszélgetnek, cseverésznek, egy-két ember elkezd nótázgatni, akkor a többiek csatlakoznak hozzá és akkor így vonul a sereg.” - nyilatkozott Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárkapitánya

A lovak felkészítése után mindenki nyeregbe pattant és elkezdtek felsorakozni, párokat alkotni. Talián Zoltán az indulás előtt áldást kért a lovasokra, ezzel indította útnak a csapatot, akik az emléktúra alatt több olyan programot is szerveztek, ahova várják az érdeklődőket.

„Ugye ez az egész Görgei Emléktúra ez Hétből indult el, ott volt a legelső túránk és ott mindig szívesen várnak minket és szívesen megyünk vissza. Ott este szintén lesz egy táncház, egy kis lovasbemutató, gyerekeknek lovaglási lehetőség. Ez lenne ugye a szombati napunk és a vasárnap az már egy egyszerűbb dolog, mert vasárnap annyi a cél, hogy visszajussunk ide Ózdra, Szentsimonba és Csépányra, ahol ugye el vannak szállásolva a vendégek és a lovaik, úgyhogy azt az útvonalat még nem határozzuk meg. Az időjárástól függően fogjuk vagy rövidebbre szabni vagy hosszabbra.” - mondta Barta László, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző hadnagya

A részletes program megtalálható az egyesület közösségi oldalán, ott lehet követi az útjukat. A jövő heti Kaleidoszkópban bővebben is foglalkozunk az eseménnyel.