Figyelemfelhívó rendezvény a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségéért, őshonos gyümölcsfák ültetése, Mindenki karácsonya – Újra elindult az „Ön választ, mi segítünk” program.
Oktatás
2023. júl. 21.

Figyelemfelhívó rendezvény a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségéért, őshonos gyümölcsfák ültetése, Mindenki karácsonya – Újra elindult az „Ön választ, mi segítünk” program.

Érzékenyítő rendezvény a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségéért, őshonos gyümölcsfák ültetése, Mindenki karácsonya.

Az „Ön választ, mi segítünk.” program keretében a tizenharmadik fordulóban ilyen kezdeményezésekre szavazhatnak augusztus hatodikáig az ózdiak. A voksolásra bejutó ötletek mindegyike nyer. A kérdés csupán az, hogy a pályázók milyen összeggel gazdagodhatnak.

Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője mutatja a paradicsomokat a magas ágyásban. Az utóbbi két megmozdulásuk kertjük, környezetük szépítéshez kapcsolódott. Az előző fordulókban harmadikok és elsők lettek, így lehetőségük nyílt például mezítlábas ösvényt és egy kis sziklakertet is kialakítani. Mostani pályázatuk a téli időszakhoz kapcsolódik. Számukra kiemelt fontosságú a hagyományok, az ünnepek ápolása, ezért a Mindenki karácsonya projekthetüket szeretnék színesíteni, amely több részből tevődik össze.

„Ilyenkor kreatívkodás, kézműveskedés, karácsonyi készülődés és a kiemelt része a Mindenki karácsonya című rendezvényünk, ahol a gyerekek előadják az ő általuk készített jelmezekbe a szülők segítségével természetesen a karácsonyi műsorukat. Erről még azt kell tudni, hogy a Mindenki karácsonya nem csak az iskolánk tanulói életében játszik jelentős szerepet, hanem Tábla lakosságának életében is, ugyanis a gyerekek elő szokták adni a karácsonyi műsort a környező lakók számára is, illetve ha lehetőségünk van, akkor meg szoktuk látogatni az öregotthonokat, és ott is előadják a kis műsort.” - mondta Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője

Tizenharmadik alkalommal hirdette meg az egyik legnagyobb áruházlánc „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatát. A kazincbarcikai és ózdi körzetet összevonták, ezért olyan projektekre is voksolhatunk, amelyeket nem konkrétan városunkban, de a közelben szeretnének megvalósítani. A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete figyelemfelhívó, tudatformáló rendezvényt szervezne a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségéért. A Községi Sportegyesület Dédestapolcsányból pedig Bükki tündérkertet teremtene őshonos gyümölcsfák ültetésével. A szervezők szeretnének minél többet visszaadni a közösségeknek, ezért is hozták létre 2016-ban pályázati programjukat, amely helyi szinten fejti ki hatását, de összességében több százezer embert érint országszerte.

„A KSH legutóbbi adatai alapján Magyarországon több mint ötvenezer civil szervezet működik, és ezek jelentős része nagyon alacsony forrásokból gazdálkodik évről évre. Így a programban számos visszatérő pályázóink van, ami nem meglepő. Nekik az egyik fő finanszírozási formát a Tesco által biztosított támogatás nyújtja, hisz a visszatérő pályázók közül százan legalább egymillió forintot fordíthattak már a kezdeményezéseikre az évek alatt.” - nyilatkozott Nagy-Peidl Adrienn, a Tesco külső kommunikációs menedzsere

Az elmúlt 7 év során országosan több mint 1700 kezdeményezést támogattak 450 millió forinttal. A vásárlók 27 millió zsetonnal szavaztak. Most is a vevők kezében van a döntés joga. Igazából a voksolási szakaszba bejutó kezdeményezések mindegyike nyer. Az első helyezett négyszáz, a második kétszáz, a harmadik pedig százezer ezer forint hozzájárulást kap elképzeléseinek megvalósításához. A szavazatokat augusztus 6-ig várják.