Az elmúlt hetekben drámai drágulás tapasztalható a benzinkutakon
Hírek
2023. aug. 8.

Az elmúlt hetekben drámai drágulás tapasztalható a benzinkutakon

Szerdától bruttó 15 forinttal drágul a gázolaj nagykereskedelmi ára. A holnapi emeléssel együtt a benzin összesen 42, a dízel pedig 66 forinttal kerül majd többe, mint két hete.

Jelentősen drágultak az üzemanyagok az elmúlt hetekben. Legutóbb pénteken növekedtek az árak, akkor a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5, míg a gázolaj beszerzési ára 15 forinttal emelkedett. Szerdától a dízel üzemanyag nagykereskedelmi ára ismét bruttó 15 forinttal emelkedik. A holnapi drágulással együtt a benzin összesen 42, a dízel pedig 66 forinttal kerül majd többe, mint két hete. Az autósok eddig még soha nem szembesültek egy hét alatt 30 forintos dízeldrágulással. A folyamatos áremelkedés a városunk útjain közlekedőkre is nagy terhet ró.

„Nagyon haragszom érte, nagyon fel vagyok háborodva miatta. Ne tessék haragudni, de erre nem készültünk fel. Se nyugdíj, se bérek nem emelkednek, az árak meg az égbe mennek fölfele. Nem tudom, hogy mi lesz velünk a későbbiekben. Ez a benzin áremelkedés hozza magával majd az élelmiszernek meg minden másnak az emelkedését is sajnos” - mondta Kocsis Pál.

A drágulás egyik oka, hogy a kőolaj világpiaci ára is emelkedésnek indult. A piaci előrejelzések alapján ez továbbra is növekvő mértéket mutat a következő hónapokra. Jövő év januárjától a jövedéki adó emelése előrevetíti, hogy az üzemanyagok a környező országokhoz képest nálunk lesznek a legdrágábbak. Korábban sokan átjártak városunkba Szlovákiából vásárolni, így legtöbbször autójukat is megtankolták. De a jövőben nem valószínű, hogy sorban állnak majd a magyar benzinkutakon, hiszen a szomszédos országban kisebb mértékű az üzemanyag drágulása.

„Mától fog valamennyit növekedni. Egy kicsit. Egy euró negyvenkilenc egy liter dízel” - nyilatkozta Hencz Árpád.

Az országos átlagárak a benzin esetében nem változnak, továbbra is 628, a dízelesek pedig 638 forintért tankolhatnak szerdától. Ózdon a 95-ös literét átlagosan 627 forintért, míg a gázolajét 636 forintért adják majd. A tapasztalat alapján érdemes átgondolni, hogy a töltőállomások közül melyiket választjuk, mert városunkon belül is eltérő árakkal kell számolni.